X
Ειδήσεις - Παρουσιάσεις

Toyota: Οι μπαταρίες στερεού τύπου θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά

Λύσεις στα ζητήματα, χωροταξίας, αυτονομίας αλλά και χρόνου φόρτισης υπόσχονται οι νέες, στερεού τύπου μπαταρίες που αυτή τη στιγμή εξελίσσει πυρετωδώς ο Ιάπωνας κατασκευαστής.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια τεχνολογία στον τομέα των συσσωρευτών ενέργειας στην οποία ο υγρός ηλεκτρολύτης που γνωρίζουμε ήδη από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου έχει δώσει τη θέση του σε ένα στερεό αγώγιμο υλικό. Βέβαια, η λύση αυτή μόνο νέα δεν είναι, καθώς χρόνια τώρα απαντάται σε ουκ ολίγες συσκευές μικρών ενεργειακών απαιτήσεων, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες. Πλέον, όμως, η ώρα για την εφαρμογή τους και σε άλλους κλάδους, όπως η αυτοκίνηση, στην οποία, όπως είναι λογικό, οι απαιτήσεις για αποθήκευση ενέργειας είναι κατά πολύ υψηλότερες, πλησιάζει.

Η Toyota είναι αυτή τη στιγμή μια από τις εταιρείες που προφταστούν στον τομέα εξελίσσοντας τη συγκεκριμένη λύση προκειμένου τα πρώτα «δείγματα γραφής» να είναι έτοιμα να βρουν εφαρμογή σε ηλεκτροκίνητα μοντέλα της σε λίγα χρόνια από σήμερα; Πόσο λίγα; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίες, οι νέες στερεούς τύπου μπαταρίες θα είναι πλήρως έτοιμες όχι νωρίτερα από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Τι το διαφορετικό όμως προσφέρουν σε σχέση με τις σημερινές;

Κατ΄αρχήν, προσφέρουν το σημαντικό ατού της μεγαλύτερης αυτονομίας, μιας και η αποθηκευτική τους ικανότητα είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με εκείνη που παρουσιάζουν σήμερα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η Toyota, μάλιστα, υποστηρίζει πως η τελευταία είναι έως και διπλάσια, χωρίς να παρουσιάζονται σημαντικοί συμβιβασμοί σε σχέση με το χώρο που καταλαμβάνει. Από εκεί και πέρα, μια ακόμα παράμετρος είναι και αυτή που αφορά στο χρόνο φόρτισης, ο οποίος είναι αισθητά μικρότερος από τα σημερινά δεδομένα. Η τρίτη, η οποία είναι εξίσου καθοριστική για το μέλλον των μπαταριών στερεού τύπου, είναι αυτή που αφορά στο κόστους τους, καθώς η ανάγκη χρήσης λιγότερων ποσοτήτων λιθίου, κοβαλτίου, μαγνησίου, νικελίου ή μαγνησίου αυτομάτως μεταφράζεται σε μικρότερη οικονομική επιβάρυνση. Για τους κατασκευαστές και κατ’ επέκταση για το ίδιο το αγοραστικό κοινό.

Σύμφωνα με την Toyota, οι solid-state μπαταρίες προσφέρουν δύο ακόμα οφέλη: ο ένας εξ αυτών αφορά στα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, καθώς η απουσία υγρών και εύφλεκτων κατ’ επέκταση ηλεκτρολυτών ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επαφής τους με τα θερμά μέρη του αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος. Από εκεί και πέρα, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη ηλεκτρικής σύνδεσης των στοιχείων, οι κατασκευαστές, και ειδικότερα οι σχεδιαστές, έχουν περισσότερες ελευθερίες αξιοποιώντας πολύ καλύτερα απ’ ότι σήμερα τις χωροταξικές δυνατότητες που τους δίνονται.

«Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, με τη δυνατότητα να βελτιώσει δραστικά την αυτονομία οδήγησης. Είμαστε ο ηγέτης στον τομέα αυτό, όσον αφορά στην πνευματική ιδιοκτησία, και σήμερα, έχουμε περισσότερους από 200 μηχανικούς που εργάζονται σκληρά για να μπορέσουν να φέρουν στην αγορά αυτή την τεχνολογία κάποια στιγμή στις αρχές του 2020», δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της 45ης Διεθνούς Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο ο πρόεδρος της Toyota, Takeshi Uchiyamada._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!