Οι Ford και Toyota προχώρησαν στη σύσταση κοινοπραξίας με στόχο την επιτάχυνση στην εξέλιξη εφαρμογών για χρήση στο αυτοκίνητο, ώστε να αποτρέψουν την καθολική επικράτηση των Google και Apple στο συγκεκριμένο τομέα.
Στόχος της μη κερδοσκοπικής κοινοπραξίας, στην οποία προσχώρησαν και οι Mazda Motor, PSA Group και Fuji Heavy Industries και είναι να προωθήσει περισσότερες επιλογές στο πώς τα smartphones θα συνδέονται στα αυτοκίνητα και ειδικότερα στο πώς θα εμφανίζονται στις οθόνες, πώς θα αναγνωρίζεται η ομιλία κ.ά.
Νωρίτερα, η Toyota επέλεξε να μην υιοθετήσει κανένα από τα Apple CarPlay και Google Android Auto για τα αυτοκίνητά της, επικαλούμενη ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε την ασφάλεια. Από την άλλη, η Ford έχει εντάξει τα εν λόγω συστήματα σε όλα τα νέα μοντέλα της, αλλά εξακολουθεί να θέλει μια πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, στην οποία να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι προγραμματιστές εφαρμογών και άρα να χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση σε εκείνες της Google και της Apple.
«Η ενθάρρυνση της καινοτομίας βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των στόχων της Ford» δήλωσε ο Νταγκ ΦανΝτάγκενς, επικεφαλής θεμάτων συνδεσιμότητας της Ford.
Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία έχουν ήδη μπει και προμηθευτές όπως οι Elektrobit Automotive, Luxoft Holding και Xevo, ενώ αν και αρχικά φάνηκε πως ανάμεσα στους κατασκευαστές θα είναι και η Honda, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, η Harman, η Panasonic, η Pioneer και η QNX έχουν υπογράψει επιστολές πρόθεσης να ενταχθούν στο σχήμα.