X
Tεχνολογία

Έξυπνες συσκευές και ευκολίες που καμιά φορά φέρνουν πονοκέφαλο

NFC vs RFID: Οι έξυπνες συσκευές μας δεν μπορούν να παρακάμψουν την Φυσική και καμιά φορά μάς φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Ίσως έχετε παρατηρήσει ουρές να σχηματίζονται σε parking με ηλεκτρονικά μηχανήματα εισόδου / εξόδου αλλά και στα ΑΤΜ.

Ο λόγος συνήθως είναι πολύ απλός: Απομαγνητίζονται οι κάρτες μας. Και αν στο parking μας τις επανακωδικοποιούν επί τόπου, στις τράπεζες ή στους χώρους εργασίας απαιτείται παραπάνω χρόνος και διαδικασίες.

Η τεχνολογία των RFID (Radio Frequency IDentification) καρτών είναι πολύ παλιά και αναπτύχθηκε για ανάγνωση και αναγνώριση κωδικοποιημένων αποθηκευμένων πληροφοριών μεταξύ φορητών συσκευών που είναι σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Ερχόμενοι στο σήμερα αναπτύσσεται και διαδίδεται το πρωτόκολλο NFC (Near Field Communications) που χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο για την αμφίδρομη ανταλλαγή «μηνυμάτων» μεταξύ δύο συσκευών σε γειτνίαση, επαγωγικά.

Όλα είναι ρεύμα

H εξέλιξη των τεχνολογιών έφερε μέχρι και την ασύρματη φόρτιση συσκευών (κινητών τηλεφώνων και περιφερειακών τους κυρίως, ακόμη) και την προσφορά τέτοιων ευκολιών στα αυτοκίνητά μας. Η φόρτιση, όμως, επιτυγχάνεται είτε με μαγνητικό συντονισμό είτε επαγωγικά και σε αποστάσεις έως 4,5 εκ.

Είναι ακόμη σχετικά αργή και χαμηλής ισχύος (15W max.) αλλά είναι μία λύση ανάγκης και την βλέπουμε να διαδίδεται σε δημόσιους χώρους αλλά και σε αυτοκίνητα, καθώς, αν δεν αφορά άλλη λειτουργικότητα σε σχέση με δεδομένα και ασφάλεια, δεν απαιτεί ιδιαίτερη επένδυση.

 

 

Το αναβαθμισμένο πρότυπο Qi, που δείχνει να επικρατεί, καλύπτει και τους 2 τρόπους φόρτισης και τις 2 βασικές πλατφόρμες λογισμικού στις έξυπνες συσκευές μας.
Η βασική αρχή μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας σε μαγνητικό πεδίο και εν συνεχεία ξανά σε ηλεκτρική παραμένει.

 

 

 

 

 

 

 

Η συνύπαρξη σε πολύ κοντινό χώρο NFC και RFID δύναται να προκαλέσει παιδικές ασθένειες όπως ο απομαγνητισμός των καρτών για τα parking και την πρόσβαση στα γραφεία μας ή να επηρεάσει συσκευές όπως έξυπνα ρολόγια και ΒΤ ακουστικά. Επίσης επειδή παράγεται θερμότητα απαιτείται επιπλέον προσοχή ειδικά με μεταλλικά αντικείμενα που συνήθως βρίσκονται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων μας.  .

Οι κατασκευαστές αντιλήφθηκαν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες και έβαλαν σχετικούς διακόπτες και συμπεριέλαβαν και σχετικές οδηγίες στα User’s manuals. H Honda, επι παραδείγματι για το νέο Civic αναφέρει:

NOTICE
«Μην τοποθετείτε μαγνητικά μέσα ή συσκευές ακριβείας πλησίον της περιοχής ασύρματης φόρτισης κατά την διάρκεια αυτής. Υπάρχει ενδεχόμενο απώλειας δεδομένων από κάρτες και αποθηκευτικά μέσα λόγω μαγνητικού πεδίου. Επίσης, συσκευές ακριβείας όπως ρολόγια μπορεί να επηρρεαστούν».

Δεν προσπαθούμε να προκαλέσουμε πανικό

Tις ψηφιακές ευκολίες τις περιορίζει μόνο η φαντασία των κατασκευαστών (ή -μήπως- των προγραμματιστών; )
Οι πλαστικές κάρτες, που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε έξυπνες, παρουσιάζουν και φυσιολογικές φθορές οπότε αποσύρονται σιγά σιγά και αντικαθιστώνται από τα αντίστοιχα applications.

Μέχρι να καθιερωθεί μία και μόνη μικρή, έξυπνη και απροβλημάτιστη πολυσυσκευή ως απαραίτητη προέκταση του χεριού μας, με όλη την χρήσιμη πληροφορία και απόλυτη ασφάλεια, χρειάζεται ακόμη λίγη προσοχή. Για αρχή μην βάζετε τις κάρτες σας στις θήκες των κινητών ή κοντά στις βάσεις φόρτισης. Ενεργοποιήστε τη συνδεσιμότητα NFC μόνο τις στιγμές που την χρειάζεστε και -φυσικά- μόνο αφού μελετήσετε τις οδηγίες των κατασκευαστών.

ΙΤ tip: τα χρήσιμα δεδομένα τα φυλάμε ως back-up και σε 2ο σημείο. Θυμάστε; όπως κάναμε με τα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης (usb flash και σκληρούς δίσκους) πριν το cloud ή τις … κασσέτες ακόμη πιο παλιά.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!