top icon
Αγώνες

Στέφανος Θεοχάρης – Χρήστος Σαμαράς: Οι Έλληνες μηχανικοί του Toyota Yaris WRC αποκαλύπτονται

Όταν το πάθος για ένα αντικείμενο στηρίζεται σε επιστημονικά θεμέλια, τότε το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και οι συμπατριώτες μας,  Στέφανος Θεοχάρης και Χρήστος Σαμαράς, που εργάζονται ως μηχανικοί κινητήρα της Toyota στο WRC, το αποδεικνύουν. Ας τους γνωρίσουμε!

Η επιτυχημένη παρουσία Ελλήνων επιστημόνων σε πόστα μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών ή αγωνιστικών ομάδων δεν αποτελεί νέο, δείχνοντας εμπράκτως πως οι συμπατριώτες μας, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους συναδέλφους τους, στο εξωτερικό. Τέτοια είναι η περίπτωση των Μηχανολόγων Μηχανικών, Στέφανου Θεοχάρη και Χρήστου Σαμαρά (με αλφαβητική σειρά), οι οποίοι, αν και αρκετά νέοι, έχουν ήδη διαγράψει σημαντική πορεία σε ομάδες του WRC και τη φετινή χρονιά, εργάζονται ως μηχανικοί κινητήρα στο Toyota Yaris WRC.

Με αφορμή τις δοκιμές της Toyota στη χώρα μας στο πλαίσιο προετοιμασίας ενόψει του Ράλλυ Τουρκίας, μιλήσαμε με τους δύο Έλληνες μηχανικούς στο σέρβις που είχε στηθεί στην ειδική διαδρομή Καλοσκοπή, όταν εκείνοι δε βρίσκονταν στο πλευρό του Sebastien Ogier (διαβάστε τη συνέντευξή του εδώ).

Ποιοι είναι:

Stefanos Theocharis

Στέφανος Θεοχάρης: Γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε Mηχανολογία στο Swansea της Ουαλίας, αποκτώντας εξειδίκευση στο Motorsport Engineering. Εργάζεται ως μηχανικός από το 2011, όταν και ξεκίνησε η συνεργασία του με την Prodrive, ως μέλος της ομάδας που εξέλιξε το Mini JCW WRC και αυτοκίνητα Rallycross. Έπειτα, μεταπήδησε στη Subaru USA, ως μηχανικός Ράλλυ και Rallycross, ενώ στα τέλη του 2015 βρέθηκε στην Toyota, που προετοίμαζε την επιστροφή της στο WRC με το Yaris, ως μηχανικός αγώνων. Μετά από ένα διάλειμμα, κατά το οποίο βρέθηκε ξανά στη Subaru USA, έχει επιστρέψει στην Toyota, ως συνεργάτης στον τομέα υποστήριξης κινητήρων για τους αγώνες ράλλυ και rally raid.

Christos Samaras

Χρήστος Σαμαράς: Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στην Πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφού εργάστηκε σε μια εταιρεία “spin off” του Πανεπιστημίου και έπειτα, σε Γερμανία και Αγγλία, το 2015 εντάχθηκε στην M-Sport του Malcolm Wilson, έχοντας εξειδίκευση ως μηχανικός κινητήρα. Το 2017, υπήρξε μηχανικός κινητήρα στο Ford Fiesta WRC του Ott Tanak, ενώ από το 2018 έχει μετακομίσει στην Κολωνία, καθώς εργάζεται με πλήρη απασχόληση στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, όσον αφορά στους κινητήρες, για την Toyota. Επιπλέον, έχει εκτενή ρόλο στις δοκιμές εξέλιξης, ενώ προετοιμάζει τους κινητήρες των Toyota Yaris WRC ενόψει των αγώνων και φέτος, είναι υπεύθυνος μηχανικός κινητήρα για τον Takamoto Katsuta.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι Στέφανος Θεοχάρης και Χρήστος Σαμαράς μας μίλησαν για το αντικείμενο εργασίας τους, τις σπουδές τους, ενώ μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα, πόσο απαιτητική σε ευρύτητα γνώσεων και ικανοτήτων, είναι η εργασία σε έναν τόσο ανταγωνιστικό και υψηλής τεχνολογίας χώρο, όπως αυτός του WRC.  

Όπως συμβαίνει πάντοτε κατά τη συναναστροφή με ευφυείς και αξιόλογους επιστήμονες, όπως οι συμπατριώτες μας, η κουβέντα μαζί τους είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ελπίζουμε, να την απολαύσετε όσο και εμείς.

Stefanos Theocharis-Christos Samaras

Ποιος είναι ο ρόλος σας στην ομάδα;

Στέφανος Θεοχάρης: “Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχουμε τον ίδιο ρόλο, που αφορά στην υποστήριξη κινητήρα. Στις συγκεκριμένες δοκιμές, είμαστε εδώ για τη χαρτογράφηση του κινητήρα, στο πλαίσιο προετοιμασίας του αυτοκινήτου για το Ράλλυ Τουρκίας.”

Οπότε, ανάλογα με το λόγο των δοκιμών (προετοιμασία αγώνα ή δοκιμές εξέλιξης), μεταβάλλονται και τα καθήκοντά σας;

Στέφανος Θεοχάρης: “Κατά τη διάρκεια δοκιμών για προετοιμασία ενός αγώνα, προσπαθούμε να κάνουμε χαρτογράφηση για το συγκεκριμένο τερέν που θα τρέξει το αυτοκίνητο. Επομένως,  ουσιαστικά ασχολούμαστε με την οδηγησιμότητα του αυτοκινήτου, με βάση τον εκάστοτε οδηγό. Οι δοκιμές εξέλιξης, είναι κάτι ξεχωριστό, αφού δουλεύουμε πάνω σε συγκεκριμένα κομμάτια, είτε  περιφερειακά του κινητήρα, είτε στον ίδιο τον κινητήρα. Τότε, η προσέγγιση της χαρτογράφησης είναι πολύ διαφορετική.”

Χρήστο, ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας σου στα κεντρικά της TMG, στην Κολωνία;

Χρήστος Σαμαράς: “Εκεί δουλεύουμε και στο δυναμόμετρο, όπου κάνουμε εξέλιξη του κινητήρα, είτε όσον αφορά στα επιμέρους κομμάτια του, είτε στη χαρτογράφηση. Τα δυναμόμετρα μπορούν, μόνο σε επίπεδο κινητήρα, να “τρέχουν” και ειδικές διαδρομές. Προσπαθούμε να δούμε αν κάποια πράγματα που βρίσκουμε και εξελίσσουμε εκεί, μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματικές συνθήκες κατά την διάρκεια των δοκιμών και μετά να αποφασίσουμε αν θα χρησιμοποιηθούν στους αγώνες.”

Επίσης, είσαι μέλος της ομάδας δοκιμών -όπως σε κάποιες περιπτώσεις και ο Στέφανος- και παράλληλα, μηχανικός κινητήρα στους αγώνες, για το Toyota Yaris WRC του Takamoto Katsuta. Αυτό αλλάζει κάθε χρονιά;

Χρήστος Σαμαράς: “Ακριβώς, αυτό μεταβάλλεται κάθε χρόνο και αποκτούμε νέα καθήκοντα, ανάλογα με τους οδηγούς και την ακριβή δομή της ομάδας που ασχολείται με τον κινητήρα.”

Στέφανε, εκτός από μηχανικός κινητήρα, έχεις ασχοληθεί και με άλλους τομείς. Ποιοι είναι αυτοί;

Στέφανος Θεοχάρης: “Πράγματι, έχω ασχοληθεί επίσης με αναρτήσεις, αεροδυναμική, δυναμική οχήματος, σχεδιασμό, διαφορικά, ενεργά διαφορικά και χαρτογραφήσεις για αυτά.”

Stefanos Theocharis - Christos Samaras

Τόσο στις δοκιμές όσο και στους αγώνες, σημαντικό ρόλο παίζει η τηλεμετρία. Θα μας εξηγήσετε τι είναι αυτό που την καθιστά τόσο σημαντική στο σημερινό WRC;

Στέφανος Θεοχάρης: “Η τηλεμετρία είναι το Α και το Ω.”

Χρήστος Σαμαράς: “Ακριβώς, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.”

Στέφανος Θεοχάρης: “Με απλά λόγια, η τηλεμετρία είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε, ώστε να καταλάβουμε τι κάνουμε, τι αλλάζουμε και αν κινούμαστε προς σωστή ή λάθος κατεύθυνση. Δηλαδή, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από την εξέλιξη, μέχρι απλά για έλεγχο της υγεία του κινητήρα. Μέσω της τηλεμετρίας, είναι σαν να μιλάς με έναν κινητήρα.”

Μπορεί η σωστή χρήση της τηλεμετρίας να βοηθήσει τον οδηγό, ώστε αφενός να κατανοήσει καλύτερα τη λειτουργία του αυτοκινήτου και να δίνει καλύτερο feedback στους μηχανικούς και αφετέρου, να βελτιώσει την οδήγησή του ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός;

Στέφανος Θεοχάρης: “Ναι εκτός από το όχημα, η τηλεμετρία μπορεί να έχει εφαρμογή και στο πλήρωμα, σε αυτά που αναφέρεις.”

Δηλαδή, ένας οδηγός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέξει σε μια διαδρομή, βλέποντας ακριβώς τι έκανε ενώ οδηγούσε; Σε εκείνο το σημείο, εσείς πώς ακριβώς λειτουργείτε; Αναλύετε τι έκανε και του λέτε τι θα έπρεπε να κάνει διαφορετικά;

Χρήστος Σαμαράς: “Η τηλεμετρία είναι κάτι διαφορετικό από την πραγματικότητα. Εμείς το βλέπουμε απλά μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, ενώ το πλήρωμα το ζει από μέσα και αυτό, έχει διαφορές. Απλά, προσπαθούμε να τους πούμε θεωρητικά, τι θα μπορούσαν να κάνουν, για τη βέλτιστη χρήση του κινητήρα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αν μπορούν, να κάνουν πιο στρωτή οδήγηση σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία τους δείχνουμε. Ουσιαστικά, λέμε σε κάθε περίπτωση, ποιο θα ήταν θεωρητικά το σωστότερο να γίνει από τον οδηγό.”

Στέφανος Θεοχάρης: “Εφόσον χρησιμοποιείς την τηλεμετρία και προσπαθείς να μιλήσεις την ίδια γλώσσα με έναν κινητήρα, προσπαθείς να πετύχεις το βέλτιστο. Κάτι αντίστοιχο προσπαθείς να κάνεις και με έναν οδηγό. Ουσιαστικά, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον οδηγό να αποφύγει μικρά λάθη τα οποία έχει ήδη κάνει κατά την οδήγηση, ή να συνεχίσει αυτό που κάνει σωστά. Δηλαδή, με την ανάλυση των δεδομένων της τηλεμετρίας προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να υπάρχει επαναληψιμότητα.”

Σε συνθήκες κρίσης, δηλαδή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, όταν βλέπετε ότι παρουσιάζεται ένα πρόβλημα σε κινητήρα, υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης και πόση μπορεί να είναι αυτή;

Στέφανος Θεοχάρης: “100%. Οι πρώτοι που πρέπει να ψάξουν ποιο είναι το πρόβλημα και να το διορθώσουν, είναι οι υπεύθυνοι για τον κινητήρα. Φυσικά, μπορούμε να κάνουμε μόνο ότι επιτρέπεται βάσει κανονισμών.”

Toyota Yaris WRC

Τα προβλήματα που προκύπτουν σε έναν κινητήρα, λύνονται;

Χρήστος Σαμαράς“Λύνονται, αλλά το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τύπο του προβλήματος. Οι κινητήρες είναι σφραγισμένοι από την FIA και απαγορεύεται το σπάσιμο των σφραγίδων και το άνοιγμα του κινητήρα. Τα πιο απλά προβλήματα είναι κι αυτά που μπορούν να λυθούν. “

Στέφανος Θεοχάρης: “Συνήθως τα προβλήματα που αναφέρει ο Χρήστος ως επιλύσιμα, είναι περιφερειακά του κινητήρα.”

Όταν παρακολουθούμε WRC από το σπίτι μας και βλέπουμε πως ένα αυτοκίνητο παρουσιάζει πρόβλημα στον κινητήρα, εσείς ως μηχανικοί κινητήρα μπορείτε να το βοηθήσετε, ώστε να συνεχίσει και να φτάσει στο σέρβις;

Χρήστος Σαμαράς: “Όταν και αν καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα, εφόσον υπάρχουν ανταλλακτικά μέσα στο αυτοκίνητο ή αν υπάρχουν κάποιοι “έξυπνοι” τρόποι ώστε το αυτοκίνητο να φτάσει τουλάχιστον μέχρι το σέρβις, προσπαθούμε να δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες στο πλήρωμα, ώστε να καταλάβει πώς να το κάνει.”

Christos Samaras

Ενόψει 2022 επέρχεται μια μεγάλη αλλαγή κανονισμών, που κατά πολλούς θεωρείται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία των ράλλυ, μαζί με την εισαγωγή της τετρακίνησης στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Είναι δεδομένο πως ο ηλεκτροκινητήρας θα κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία Compact Dynamics και θα είναι ίδιος για όλους. Αυτές οι αλλαγές, πόσο επηρεάζουν τη δική σας δουλειά και σε ποιους τομείς;

Χρήστος Σαμαράς: “Καταρχήν λόγω της στρατηγικής μείωσης κόστους που εφαρμόζει η FIA, θα αλλάξουν κάποια κομμάτια του κινητήρα. Οι κινητήρες ενώ ονομαστικά θα έχουν ίδια ισχύ, στις ειδικές διαδρομές υπάρχει περίπτωση να έχουν, κυρίως στην έξοδο των στροφών, μειωμένη απόδοση, η οποία γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί  με το υβριδικό σύστημα που θα εφαρμοστεί από το 2022. Οι ομάδες δε θα έχουν σχέση με αυτό το σύστημα, πέρα από την τοποθέτηση, την ψύξη  και γενικότερα, τη συνδεσμολογία του στο αυτοκίνητο. Για εμάς ως μηχανικούς, όσον αφορά στο ράλλυ θα είναι κάτι καινούργιο και ιδιαίτερο. Οι πληροφορίες δεν είναι πολλές για την ώρα, οπότε αναμένουμε.”

Η κίνηση αυτή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Χρήστος Σαμαράς: “Από ρομαντική άποψη μάλλον όχι, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι αναγκαίο, ώστε να προσελκυστούν περισσότεροι κατασκευαστές, τους οποίους χρειάζεται το σπορ. Για την ώρα, δε βλέπω να έρχονται νέοι κατασκευαστές λόγω του κόστους που έχει το εγχείρημα, αλλά ίσως σε κάποια χρόνια, όταν θα έχει εδραιωθεί το υβριδικό σύστημα και στην ουσία, οι ομάδες που βρίσκονται εξαρχής θα έχουν “επωμιστεί” το αρχικό κόστος της εξέλιξης, ίσως κάποια άλλη ομάδα επιδιώξει να μπει.”

Στέφανος Θεοχάρης: “Τεχνολογικά σίγουρα πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει το όνειρο, πραγματικότητα, καθαρά για λόγους κόστους.”

Stefanos Theocharis

Από την άλλη μεριά, αν μιλάμε για είσοδο νέων κατασκευαστών, είναι προφανές πως δεν έχουν λόγο εμπλοκής σε θεσμό που περιλαμβάνει κινητήρες μόνο εσωτερικής καύσης, γιατί καλώς ή κακώς αυτή τη στιγμή η αυτοκίνηση κινείται σε έναν άλλον δρόμο. Συμφωνείτε;

Στέφανος Θεοχάρης: “Μιλώντας ως μηχανολόγος, τεχνολογικά πάμε σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό χρειάζεται να γίνει και σε άλλες μορφές μηχανοκίνητου αθλητισμού, όχι μόνο στα ράλλυ. Το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, είναι ένα ερώτημα.”

Υπήρχε η συζήτηση ότι είναι ερωτηματικό τι θα συμβεί αν π.χ. ένα αυτοκίνητο έχει έξοδο σε αγώνα υψηλών θερμοκρασιών όπως το Ράλλυ Πορτογαλίας;

Χρήστος Σαμαράς: “Αν τελικά εφαρμοστεί η χρήση συστήματος υψηλής τάσεως, τότε σίγουρα θα βρεθεί ένας τρόπος ώστε αυτό  να απομονωθεί σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά προς το παρόν είναι ένα πρόβλημα.”

Στέφανος Θεοχάρης: “Με βάση την άποψη ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί πολύ με το χώρο, η υψηλή τάση δεν ενδείκνυται για ράλλυ, για λόγους ασφαλείας.”

Toyota Yaris WRC

Με τις τωρινές προδιαγραφές, τα αυτοκίνητα είναι πολύ δυνατά και βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους από πλευράς επιδόσεων, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι οι μάχες κρίνονται στα δευτερόλεπτα. Πού μπορεί να κάνει τη διαφορά κάποιος μηχανικός και σε ποιον τομέα; Είναι θέμα κινητήρα, ανάρτησης, στησίματος;

Στέφανος Θεοχάρης: “Σε όλους τους τομείς. Από τη δυναμική του οχήματος, τον κινητήρα, την αεροδυναμική, ή τη στρατηγική ελαστικών. Υπάρχει εξάρτηση από πάρα πολλά πράγματα.”

Χρήστος Σαμαράς: “Ο κυριότερος λόγος που τα αυτοκίνητα είναι τόσο κοντά, είναι πως κύρια μέρη τους είναι ομολογκαρισμένα και υπάρχουν περιορισμοί ως προς την απόδοση. Για παράδειγμα, ο κινητήρας περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους κανονισμούς. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν σημεία όπου μπορείς να έχεις ένα κλικ παραπάνω απόδοση από τους υπόλοιπους, όπως είναι οι εκκεντροφόροι ή τα μπουζί.”

Στέφανος Θεοχάρης: “Η τύχη δε θεωρείται συντελεστής και δεν βγαίνει με νούμερα. Δεν υπάρχει έννοια τύχη.”

Οπότε, το “παράθυρο” αυτοσχεδιασμού δεν είναι μεγάλο;

Στέφανος Θεοχάρης: “Υπάρχει αυτοσχεδιασμός, όμως ο συνδυασμός που χρειάζεται για να υπάρχει πλήρης αποτελεσματικότητα δεν αφορά μόνο τον κινητήρα, αλλά ολόκληρο το αυτοκίνητο. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η στρατηγική.”

Είπαμε νωρίτερα, ότι οι μηχανικοί μπορούν να βοηθήσουν τους οδηγούς. Αυτό γίνεται με βάση τη σωστή ανάλυση δεδομένων που έχουν προκύψει από τα τεστ, ή μπορεί να αυτοσχεδιάσουν και εκεί;

Στέφανος Θεοχάρης: “Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο. Συνήθως τα δεδομένα της τηλεμετρίας είναι πολύ συγκεκριμένα. Από εκεί και έπειτα, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη γλώσσα που μιλάς με τον οδηγό σου. Πόσο εύκολα μπορείς να καταλάβεις τι θέλει και να το κάνεις πράξη. Τα νούμερα σου δίνουν κάποια απάντηση, όμως αυτό περισσότερο έχει να κάνει με την αντίληψη του οδηγού.”

Stefanos Theocharis - Christos Samaras

Υπάρχει δηλαδή περίπτωση ένας κορυφαίος οδηγός να μη μπορεί να μεταδώσει σε εσάς αυτό που θέλει και πώς θέλει να είναι;

Χρήστος Σαμαράς: “Ναι, μας έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις.”

Στέφανος Θεοχάρης: “Κάποιες φορές γίνεται και αυτό. Είναι πάρα πολλές οι μεταβλητές. Όσο φορτίζεις έναν οδηγό, ακόμη και παγκόσμιου επιπέδου, με μαθηματικά, φυσική και νούμερα, μπορεί να χαθεί. Ο μηχανικός πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος στις ερωτήσεις που κάνει σε έναν οδηγό. Βήμα-βήμα γίνονται όλα. Δε μπορείς να του ανοίξεις ένα βιβλίο και να το μάθει σε ένα λεπτό.”

Οπότε, το δέσιμο μεταξύ οδηγού και μηχανικού έχει να κάνει με τα χρόνια που είναι στην ομάδα;

Στέφανος Θεοχάρης: “Ναι, σε μεγάλο βαθμό. Είναι περίπου όπως η σχέση μεταξύ οδηγού και συνοδηγού. Όπως μιλούν και συνεννοούνται οδηγός και συνοδηγός, έτσι μιλάει ένας καλός οδηγός με έναν καλό μηχανικό.”

Ως Στέφανος και Χρήστος, προφανώς σας αρέσει να είστε σε αγώνες, γιατί το πάθος σας είναι δεδομένο. Από επιστημονική άποψη, προτιμάτε να βρίσκεστε σε αγώνες ή σε δοκιμές;

Στέφανος Θεοχάρης: “Δοκιμές, μόνο! Εντάξει, αστειεύομαι, κάθε τι έχει το πάθος του και την αξία του.”

Χρήστος Σαμαράς: “Οι δοκιμές από επιστημονικής άποψης είναι όντως κάτι ιδιαίτερο, γιατί μπορείς και δοκιμάζεις πολλά πράγματα. Μιλάς με τον οδηγό και καταλαβαίνεις τι θέλει, ενώ στον αγώνα υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Αλλά η αδρεναλίνη στον αγώνα και το όλο concept των 3,5-4  ημερών που πρέπει όλα να είναι τέλεια, προσωπικά, δεν τα αλλάζω.”

Toyota Yaris WRC

Υπάρχει περίπτωση να μην πάτε σε έναν αγώνα, αλλά να ήσασταν στις δοκιμές και στην προετοιμασία. Τον αγώνα τον παρακολουθείτε;

Χρήστος Σαμαράς: “Τον παρακολουθώ αλλά… κλαίω που δεν είμαι εκεί. Δυσκολεύομαι πολύ όταν μένω σπίτι σε τέτοιες περιπτώσεις.”

Στέφανος Θεοχάρης: “Τα παρακολουθώ όλα live, αφού πάντα είσαι μέρος του εγχειρήματος. Για κανέναν μας δεν είναι απλά, ότι κάναμε δοκιμές και πάμε σπίτι.”

Ποιος αποφασίζει για τους μηχανικούς που θα ακολουθήσουν στον αγώνα; Ο team manager;

Στέφανος Θεοχάρης: “Υπάρχουν αρκετές μεταβλητές. Άλλοι μηχανικοί είναι ελεύθεροι, άλλοι παντρεμένοι, άλλοι έχουν παιδιά.”

Χρήστος Σαμαράς: “Υπάρχουν και μηχανικοί που δε θέλουν καθόλου τους αγώνες. Αυτό το άγχος και η αδρεναλίνη που προσφέρει ένας αγώνας, δεν είναι για όλους… Στον αγώνα, αν στο ράδιο πουν ότι έγινε κάτι, πρέπει εκείνη τη στιγμή να δράσεις, να δεις τι γίνεται, δε μπορείς να καθυστερήσεις και να αφήσεις κάτι στην άκρη.”

Stefanos Theocharis - Christos Samaras

Ας περάσουμε στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Από τότε που τελειώσατε τη σχολή, είχατε συγκεκριμένη στόχευση για τα ράλλυ;

Χρήστος Σαμαράς: “Εγώ στόχευσα σε αυτά πριν καν μπω στη σχολή. Λόγω της αγάπης για τα ράλλυ, αποφάσισα να γίνω Μηχανολόγος Μηχανικός. Από μικρός παρακολουθούσα ράλλυ, δεν ήξερα πολλά, αλλά κάποια στιγμή στη Β’ Λυκείου μου άνοιξε τα μάτια η Φυσική Κατεύθυνσης. Κατάλαβα τι ακριβώς θέλω να κάνω. Ως φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ασχολήθηκα με τη Formula Student και τότε είδα πως αντί για το θεωρητικό, θέλω να ασχοληθώ με το πρακτικό κομμάτι, δηλαδή να εργάζομαι στον κινητήρα. Πάντοτε για εμένα υπήρχε μόνο ο κινητήρας, γιατί ο ήχος είναι εθιστικός.”

Στέφανος Θεοχάρης: “Είμαι εμπλεκόμενος με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό πριν καν ξεκινήσω τις ακαδημαϊκές μου σπουδές. Αγαπούσα από μικρός τα ράλλυ, το enduro και το motocross.”

Αφού ολοκληρωθούν οι σπουδές και βρεθεί κάποιος σε μια ομάδα, πώς γίνεται ειδικός σε έναν τομέα;

Στέφανος Θεοχάρης: “Εφόσον τελειώσεις τις ακαδημαϊκές σπουδές και κατά συνέπεια, έχεις πάρει το χαρτί που χρειάζεσαι για το βιογραφικό, ώστε να προσεγγίσεις μια επαγγελματική ομάδα -γιατί υποτίθεται ότι πλέον το κάνεις επαγγελματικά, όχι ως χόμπι, ανεξάρτητα από το αν είσαι καλός ή όχι- πρέπει να ξέρεις τι βλέψεις έχεις. Συνήθως, πας εκεί που σε τραβάει περισσότερο το πάθος σου. Εκεί που έχεις αυτή τη σπίθα, που λέμε. Τουλάχιστον για εμάς από την Ελλάδα, πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από τα ράλλυ, ή μάλλον, αυτό ίσχυσε για εμένα προσωπικά. Ας μη μιλάω για όλους.”

Χρήστος Σαμαράς: “Βέβαια, κάποιες φορές χρειάζεται να κάνεις το “αγροτικό” σου στην αυτοκινητοβιομηχανία για να αποκτήσεις εμπειρία, πριν από τους αγώνες. Συνήθως, τουλάχιστον για εμένα που τελείωσα ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι λίγο δύσκολο να πας απευθείας από το Πανεπιστήμιο σε αγωνιστική ομάδα.”

Service

Ποιος ορίζει το ρόλο σας στην ομάδα;

Στέφανος Θεοχάρης: “Πάντα υπάρχει κάποιος ανώτερος που σε “διαβάζει”. Αυτός είναι ο υπεύθυνος μηχανολόγος και στη δική μου περίπτωση, ήταν ο Μιχάλης Ζώτος.”

Ποιους οδηγούς έχετε ξεχωρίσει για το feedback που σας δίνουν;

Χρήστος Σαμαράς: “Ott Tanak, Juho Hanninen, Kalle Rovanpera.”

Στέφανος Θεοχάρης: “Sebastien Ogier, Jacques Villeneuve (είχαν συνεργαστεί όταν οδήγησε για τη Subaru στο αμερικανικό πρωτάθλημα Rallycross).”

Τι θα λέγατε σε έναν έφηβο που θέλει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, είτε αυτό αφορά αγώνες αυτοκινήτου είτε όχι;

Στέφανος Θεοχάρης: “Να πατήσει τέρμα γκάζι.”

Χρήστος Σαμαράς: “Να μην σταματήσει να κυνηγάει το όνειρο του με υπομονή, πείσμα και προσήλωση, γιατί η ανταμοιβή που θα πάρει όταν το εκπληρώσει, είναι μεγάλη.”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ