top icon
Περιβάλλον

Πάμε…VOLT@

Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας η βιομηχανία οχημάτων αποτελεί είδος προς εξαφάνιση δεν είναι λίγες οι φορές που παρουσιάζονται προτάσεις που αφορούν το σχεδιασμό-κατασκευή μέσων μεταφοράς. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η πρόταση του τελειόφοιτου σπουδαστή των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα διακοσμητικής, Άρη Μαρκογιαννάκη, για το σχεδιασμό και κατασκευή ενός διθέσιου ηλεκτροκίνητου οχήματος με την ονομασία VOLT@.

Σχεδιασμένο για χρήση κυρίως στα πολυσύχναστα κέντρα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων το VOLT@ είναι εξαιρετικά συμπαγές τόσο από πλευράς ολικού μήκους (2300χιλ.) όσο και πλάτους (1430χιλ.). Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη οι περιορισμένες διαστάσεις του οχήματος το καθιστούν ιδανικό για τους στενούς και πολυσύχναστους, κατά τους θερινούς μήνες, δρόμους των ελληνικών νησιών. Παρά το γεγονός ότι για την ώρα η πρόταση δεν βρίσκεται παρά μόνο στην οθόνη του υπολογιστή, η προσεκτική μελέτη όσο αναφορά την εργονομία και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες θα μπορούσε να επιτρέψει την κατασκευή ενός πρωτοτύπου.

Σε μία προσπάθεια να κρατηθεί το βάρος σε χαμηλά επίπεδα επιλέχθηκε η χρήση κράματος αλουμινίου για το πλαίσιο ενώ για τα κομμάτια του αμαξώματος καταλληλότερη θεωρήθηκε η χρησιμοποίηση συνθετικών υλικών. Το VOLT@ χρησιμοποιεί για την κίνηση του δύο ηλεκτροκινητήρες, τοποθετημένους στις άκρες του αμαξώματος, που κινούν αντίστοιχα τους δύο άξονες. Στη μέση του αμαξώματος, ακριβώς κάτω από τις θέσεις των επιβατών, βρίσκονται οι συσσωρευτές σε μία προσπάθεια για την όσο καλύτερη εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου καθώς και την συγκράτηση του κέντρου βάρους όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Η αισθητική του κυριαρχείτε από τις καμπύλες φόρμες και τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που βελτιώνουν την ορατότητα, ενώ παράλληλα προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Επιλογές όπως οι ενσωματωμένοι στις κολόνες καθρέπτες και οι πόρτες που ανοίγουν με φορά προς τα πίσω ενισχύουν την πρακτική πλευρά του οχήματος. Τέλος κατά την εξέλιξη του πλαισίου και του αμαξώματος προβλέφθηκε η μετατροπή του VOLT@, με μικρές τροποποιήσεις, σε όχημα για χρήση από επαγγελματίες και δημόσιες υπηρεσίες.

Η πρόταση του κ. Μαρκογιαννάκη που συγκροτήθηκε με τη βοήθεια του καθηγητή της σχολής κ. Καλλιγέρη αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι στην χώρα μας υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν τις ιδέες και την θέληση για την δημιουργία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά για μία ακόμα φορά είναι εμφανής η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους του κράτους το οποίο συνεχίζει να κωφεύει στις παροτρύνσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για την δημιουργία τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού. I.K ([email protected])

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ