Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν από τους επιστήμονες στην εσπερίδα με θέμα «Μικροσωματίδια, αιωρούμενη απειλή στην πόλη» που έγινε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Η ρύπανση προκαλείται στην ατμόσφαιρα από σχηματισμό μικροσωματιδίων που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, τους βιομηχανικούς ρύπους, τα λατομεία και τα δημόσια έργα. Τα μικρότερα σωματίδια (ΡΜ2.5 ή ΡΜ1) εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονες και θεωρούνται πιο επικίνδυνα για την υγεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα το μεγαλύτερο μέρος των μικροσωματιδίων προέρχεται από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα (ταξί, λεωφορεία, φορτηγά). Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κ. Ιωάννη Ζιώμα, η συνεισφορά της κυκλοφορίας στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις διάφορες περιοχές της Αθήνας είναι κατά μέσο όρο 70%. Ο στόλος των οχημάτων στην Αθήνα είναι γερασμένος και η μέση ηλικία των ιδιωτικών επιβατικών αυτοκινήτων ξεπερνά τα 12 χρόνια, των λεωφορείων τα 14 και των βαρέων φορτηγών τα 17.
Ο ρυθμός απομάκρυνσης από την κυκλοφορία των παλαιών επιβατικών αυτοκινήτων είναι 1% ανά έτος, ενώ των άλλων οχημάτων ακόμα μικρότερος και η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι η μικρότερη μεταξύ των άλλων μεγάλων πόλεων της ΕΕ. Στην σωματιδιακή ρύπανση που προέρχεται από τις οδικές μεταφορές την μεγαλύτερη συνεισφορά έχουν τα βαρέα οχήματα, ενώ η μελέτη σεναρίου ανανέωσης του στόλου των βαρέων οχημάτων οδηγεί σε πολύ σημαντικές μειώσεις των εκπομπών σωματιδίων. Επιπλέον, η θέσπιση κινήτρων για την χρήση τεχνολογίας φίλτρων επιφέρει επιπλέον μείωση των εκπομπών σωματιδίων περίπου 10%.
Τα μικροσωματίδια είναι από τα πιο «φονικά» στοιχεία που έχουν ανιχνευθεί ως σήμερα στον Αττικό ουρανό, τα οποία απειλούν την υγεία των κατοίκων της Αττικής. Πρόκειται για ένα μείγμα στερεών ή υγρών σωματιδίων με διάφορα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις πηγές εκπομπής τους, με τη σύνθεση της ατμόσφαιρας και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Την εσπερίδα διοργάνωσε το ECOCITY, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρίας. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas A.E.