Το πιο κομψό ψηφιακό πολυεργαλείο και… smart ρολόι.
Ξεκινάω με το χαρακτηρισμό «κομψό», που -εκτός από πραγματικός- ξεκαθαρίζει το τοπίο για όλες τις τυχόν καλοπροαίρετες και καλοδεχούμενες συγκρίσεις με το τι προσφέρεται στο χώρο του smart / ψηφιακού ρολογιού-πολυεργαλείου, όπου οι προτάσεις δεν είναι λίγες.
Στο συνδυασμό του κομψού και συγχρόνως απίθανα χρηστικού ρολογιού, αντικειμενικά και υποκειμενικά, το Ultra στέκεται χωρίς ανταγωνιστή. Ας εκκινήσουμε από την όψη, το σχήμα και την ποιότητα κατασκευής. Το Apple Watch Ultra ενισχύει το κλασικό, απέριττο και διαχρονικό του σχήμα, με υλικά κατασκευής που βρίσκεις κατεξοχήν στην υψηλή ωρολογοποιία. Ναι, μπορεί το τιτάνιο να χρησιμοποιείται πλέον σε ευρύτερη κλίμακα, αλλά σημασία έχει και η ποιότητά του, μαζί με το τέλειο φινίρισμα στις τόσο εμφανείς καμπύλες και γωνίες της κάσας. Αν προσθέσει κανείς το κρύσταλλο από ζαφείρι που δε χαράσσεται, τότε ναι, το Ultra είναι πολύ περισσότερο από ένα σκαλί πάνω.
Όμως το Ultra δεν είναι απλώς ακόμα ένα καταξιωμένο χρηστικό ψηφιακό ρολόι της Apple. Είναι ένα πολυεργαλείο που μπορεί και απευθύνεται σε ανθρώπους που αθλούνται έντονα, κάνουν ακραία σπορ, ερευνούν τον πλανήτη και τα όριά τους, συγκινούνται με προκλήσεις αντοχής και οι έντονες συγκινήσεις είναι στην καθημερινότητά τους. Λογικό, λοιπόν, η Apple, στο λανσάρισμα του Ultra, να στοχοποιεί ένα συγκεκριμένο κοινό.
Επέλεξα, λοιπόν, με τη σειρά μου να το παρουσιάσω στην ενότητα Gear, και όχι στο Watches, γιατί είναι εξοπλισμός που τελικά τυγχάνει να είναι και ένα απαράμιλλα έγκριτο ψηφιακό ρολόι. Η αλήθεια είναι ότι, αν και ανέκαθεν ένθερμος «ρολογάκιας», δεν ήμουν ποτέ μεγάλος fan των ψηφιακών. Βεβαίως, ως ταγμένος Apple fan, απέκτησα το 2015 το πρώτο Apple watch και το χάρηκα, απέκτησα το 2018 το 4, και αυτό ήταν. Ήμουν πλέον απόλυτα καλυμμένος. Βελτιωμένη σχεδίαση, αλουμινένιο, αδιάβροχο για κολύμβηση, με καινοτόμες, έγκριτες ενδείξεις υγείας καρδιάς, άρα πλέον θα το άλλαζα μόνο με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για ηλεκτρονική sim card (e–sim), που παράλληλα θα «έφερνε» και μοντέλα με αυτόνομη δυνατότητα τηλεπικοινωνίας, και όχι μέσω διασύνδεσης με το κινητό.
Τελικά, όταν αντίκρισα από κοντά ένα δείγμα Ultra, έμεινα έκπληκτος. Ο όγκος του δεν ήταν αυτό που περίμενα να δω. Όσο, λοιπόν, ήταν εντυπωσιακά τα 49 χλστ. στην ανάγνωσή τους, τόσο ευχάριστα εντυπωσιακή ήταν η πραγματική αίσθηση της διάστασής του στον καρπό. Κάθε άλλο παρά… γκουμούτσα, όπως θα φανταζόταν κάποιος φορώντας ένα αντίστοιχων διαστάσεων G–Shock ή ένα παρεμφερές Garmin.
Δοκιμάζοντάς το στον καρπό, η αίσθηση της εφαρμογής του και η υφή του ήταν η δεύτερη αναπάντεχη έκπληξη. Οι φωτογραφίες δεν το αδικούν, αλλά τελικά είναι αδύνατον να μεταφέρουν την πραγματική τρισδιάστατη εικόνα και την αίσθηση. Εκεί ήταν που πήρα και την απόφαση να το αποκτήσω. Πολύ ειδικευμένο; Λάθος! Μπορεί επικοινωνιακά η Apple να απευθύνθηκε σε πιο συγκεκριμένους χρήστες, αλλά, πιστέψετε με, όλες οι νέες πληροφορίες και οι ενδείξεις που παρέχει δε θα φανούν σε κανέναν άχρηστες. Ίσα ίσα που ορισμένες θα φανούν και χρήσιμες, όπως το GPS ακριβείας δύο συχνοτήτων, η επανασχεδιασμένη πυξίδα μαζί με τους Apple χάρτες και την Backtrack ένδειξη, η σειρήνα συναγερμού και SOS ισχύος 86 ντεσιμπέλ, αλλά και διασκεδαστικές, όπως η νέα πρωτότυπη ένδειξη κατάδυσης με βυθόμετρο και θερμοκρασία, καθώς και η βασική διάρκεια μπαταρίας (έως και 36 ώρες). Οι νέες τεχνικές προδιαγραφές είναι επίσης εντυπωσιακές. Μεταξύ αυτών, σημειώστε: διπλής ισχύος φωτεινότητα οθόνης, αδιάβροχο στα 100 μετρά, αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες από -20 C έως +55 βαθμούς Κελσίου, νέο Action κουμπί και μια ακόμα πιο εύχρηστη κορόνα πλοήγησης στις εφαρμογές κ.ά.
Δυστυχώς, δεν έχω το χώρο να κάνω αναλυτική παρουσίαση, ούτε θα είχε νόημα να κάνω copy–paste όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που πληρούν και τα αυστηρότερα παγκόσμια πρότυπα, θέλω όμως να σταθώ -ως απλός οδηγός τετράτροχου- σε μια, κατ’ εμέ, άκρως εντυπωσιακή και μια παγκόσμια πρώτη καινοτομία με την εφαρμογή Crash detection (Ανίχνευση Σύγκρουσης). Μια λειτουργία χάρη στην οποία, μέσα από σένσορες, γυροσκόπια, πολύπλοκους αλγορίθμους, το iWatch αναγνωρίζει ένα τροχαίο ατύχημα. Με την ενεργοποίησή της, εμφανίζεται στη οθόνη ειδοποίηση επείγουσας κλήσης, και μετά από 20 δλ. καλεί αυτόματα τα επείγοντα. Κρίνοντας από προσωπική εμπειρία την αξιοπιστία της Apple με τη λειτουργία «Ανίχνευσης Πτώσης», θεωρώ την «Ανίχνευση Σύγκρουσης» ένα τεράστιο «συν» στην ασφάλειά μας. Κι ας μην ξεχνιόμαστε. Όταν επιλέγουμε το αυτοκίνητο των ονείρων μας, με τις οικονομικές δυνατότητές μας, ζήτημα είναι αν θα επωφεληθούμε ή αν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ πραγματικά ή φανταστικά το 50% όσων διαθέτει.
Ας μην ξεχνάμε ότι το Apple watch, από το 2015 διέψευσε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ξεπερνώντας σε ετήσιες πωλήσεις το σύνολο πωλήσεων σύσσωμης της ελβετικής ωρολογοποιίας! Το 2020 πάνω από 100.000.000 άνθρωποι ήταν πλέον χρήστες Apple watch.Τυχαίο; Δε νομίζω. Παρεμπιπτόντως, το Ultra είναι από κατασκευής Cellular ready! Ναι! 120% ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος από το νέο μου απόκτημα.