Στον τομέα των καλών παραδειγμάτων προς τους θεατές, μέσω των οποίων προβάλεται η οδική ασφάλεια, η ελληνική τηλεόραση παίρνει μηδέν
Άπειρες φορές, παρακολουθώντας τηλεοπτικά προγράμματα στις οθόνες μας, βλέπουμε κάτι που δεν μας αρέσει και που «ανοίγει» τον δρόμο για την υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών: ακόμη και στο χειρότερο ξενόγλωσσο φιλμ ή σήριαλ, όπου υπάρχουν γυρίσματα μέσα σε αυτοκίνητο, ο οδηγός και οι επιβάτες σχεδόν πάντοτε φορούν ζώνες ασφαλείας. Αντίθετα, σε όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές σειρές με αντίστοιχες σκηνές, ουδείς από τους ηθοποιούς κάνει τον κόπο να δεθεί με την ζώνη του πριν το αυτοκίνητο ξεκινήσει.
Προφανώς οι εγχώριοι τηλεοπτικοί αστέρες έχουν πρόβλημα με την εμφάνισή τους, καθώς η ζώνη κρύβει ένα ελάχιστο μέρος από το ένδυμά τους και τους χαλάει το «στιλ». Βέβαια, ουδέποτε οι υπεύθυνοι των σειρών τους υποδεικνύουν να δεθούν. Το πρόβλημα οξύνεται και στα στιγμιότυπα με μοτοσικλέτες, όπου επίσης ουδέποτε κάποιος φοράει το κράνος του, αφού έτσι και η κόμμωση θα χαλάσει αλλά και θα κρυφτεί από το φακό το πρόσωπό του. Το γεγονός ότι τις ίδιες κακές συνήθειες έχουν και τα περισσότερα δημόσια πρόσωπα που εμφανίζονται στις εκπομπές επικαιρότητας, δεν σημαίνει ότι οι τηλεοπτικές σειρές πρέπει να «γυρίζονται» βάσει της ίδιας νοοτροπίας.
Ωστόσο, σε όλα τα δελτία, όποτε υπάρχει είδηση για κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα υπερισχύουν οι κορώνες για «αίμα στην άσφαλτο», για «στροφές -καρμανιόλες» και «αυτοκίνητα -φονιάδες». Οι υπερβολές και οι τσιρίδες σαφώς «φέρνουν νούμερα», αλλά η τακτική αυτή αποτελεί υποκριτική συμπεριφορά, αφού στην πραγματικότητα τα ελληνικά κανάλια αδιαφορούν για την βελτίωση της ποιότητας κίνησης στους δρόμους και την προσπάθεια διάφορων φορέων για λιγότερο αίμα στην άσφαλτο.
Τελικά, αν κάποιοι δεν μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα προς το κοινό τους μέσω της εικόνας, μήπως θα πρέπει να ψηφιστεί κάποιος νόμος ώστε να υποχρεωθούν να το κάνουν; Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τί λέει γι αυτό;[email protected]