X
Επικαιρότητα

Υποχρεωτικό το ESP από το 2011

Κανονισμό για υψηλότερα στάνταρντ ασφαλείας στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος για την έγκριση τύπου των οχημάτων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με ψήφους 610 υπέρ, έναντι 34 κατά, έκανε δεκτή την πρόταση για επιβολή υψηλότερων στάνταρντ ασφαλείας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, θα είναι υποχρεωτική πλέον η τοποθέτηση του συστήματος ηλεκτρονικής ευστάθειας ESP σε όλα τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα, όπως και του συστήματος ελέγχου της πίεσης των ελαστικών. Για τα φορτηγά θα είναι υποχρεωτικός ο εξοπλισμός τους με προηγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης (AEBS) και προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας (LDWS).
Παράλληλα, τίθενται νέα στάνταρντ για την αντίσταση κύλισης των ελαστικών, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα θορύβου, η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του 2011, ένα χρόνο πριν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για ορισμένες περιπτώσεις θα δοθεί, πάντως, περίοδος προσαρμογής στις αυτοκινητοβιομηχανίες, που μπορεί να φθάνει μέχρι το 2018._Κ.Μπ.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!