top icon
Επικαιρότητα

Υπερ-λεωφορείο; Ξεχάστε το!

Εγκαταλείπεται η ιδέα της ανάπτυξης στις μεγαλουπόλεις ενός λεωφορείου, που θα περνά πάνω από τα αυτοκίνητα, για λόγους κόστους και ασφαλείας.

Θα θυμάστε πιθανόν την παρουσίαση στην Κίνα πριν λίγους μήνες ενός υπερ-λεωφορείου (straddling bus), που μοιάζει με … καταμαράν και καταλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, αφήνοντας από κάτω του χώρο να κινούνται ελεύθερα τα αυτοκίνητα. Ήταν αρκετά παράξενο, έξυπνο όμως ως ιδέα, ενώ θα μπορούσε να μεταφέρει και πολύ περισσότερους επιβάτες. Στην αρχή οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα τρόμαζαν λιγάκι, βλέποντας ένα… κήτος να περνάει πάνω από το κεφάλι τους, γρήγορα όμως αυτό θα το συνήθιζαν.

Όμως, ο αρχικός ενθουσιασμός έχει σβήσει πλέον και οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν αναχωρήσει για άλλα λιμάνια. Βασική αιτία πέρα από το κόστος (κύριοι οδικοί άξονες θα έπρεπε να τροποποιηθούν αρκετά, για να μπορέσουν να το δεχτούν) είναι το γεγονός ότι τελικά το υπερ-λεωφορείο μπορεί να κινηθεί μόνο ευθεία (στη δοκιμή τα πήγε καλά, αφού είχε μόλις 300 μέτρα να διανύσει). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αν κάτι πήγαινε στραβά, είτε στο λεωφορείο είτε σε κάποιο από τα αυτοκίνητα που θα κινούνταν από κάτω του, τίποτε δε θα μπορούσε να διορθωθεί. Όχι μόνο εξέλιπαν οι προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά επιπλέον έτσι όπως είναι δομημένο η άτυχη στιγμή θα έφερνε πολύ περισσότερα θύματα (φανταστείτε για παράδειγμα μια πυρκαγιά, κάτω από την κοιλιά του).

Ποιά είναι η κατάστασή του σήμερα; Σαπίζει σε κάποιο υπόστεγο, μέχρι νεωτέρας. Και, όπως φαίνεται, θα μείνει εκεί για πολύ καιρό…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ