top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Τι είναι το επασφάλιστρο νέου οδηγού; Πόσο κοστίζει και ποια είναι η διάρκεια ισχύος;

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν θεσπίσει το επτασφάλιστρο νέου οδηγού. Για ποιες κατηγορίες ισχύει και ποιο είναι το κόστος.

Το επασφάλιστρο νέου οδηγού είναι ένα επιπλέον ποσό που πρέπει να πληρώσεις στην ασφάλεια αυτοκινήτου σου λόγω νεαρής ηλικίας ή έλλειψης οδηγικής εμπειρίας. Έχει θεσπιστεί διότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέοι και άπειροι οδηγοί εμπλέκονται συχνότερα σε ατυχήματα. Έτσι, οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν το κόστος του συμβολαίου, θεωρώντας πως αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Ποιους αφορά το επασφάλιστρο

Το επασφάλιστρο αφορά όλους τους «νέους οδηγούς». Ο «νέος οδηγός» καθορίζεται από την ηλικία ή το χρόνο απόκτησης του διπλώματος. Τα ακριβή όρια εξαρτώνται από την κάθε εταιρεία, αυτά όμως είναι τα ανώτερα που υπάρχουν στην αγορά:

  • Νέος μέχρι την ηλικία των 25 ετών.
  • Οδηγός που δεν έχει κλείσει 2 έτη από την ημερομηνία απόκτησης του διπλώματός του/της.

οδηγού

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, το επασφάλιστρο νέου οδηγού δεν καθορίζεται τόσο από τη νομοθεσία όσο από την πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών. Επίσης, οι περισσότερες εταιρείες προβλέπουν ότι αν υπάρχει ήδη βασικός έμπειρος οδηγός στην ασφάλεια ενός οχήματος, απαιτείται να προσθέσει το νέο οδηγό δηλώνοντας τα στοιχεία του στην ασφαλιστική.

Προσοχή: Σε περίπτωση ατυχήματος αν δεν έχει δηλωθεί ο νέος οδηγός στην ασφάλεια, τότε κινδυνεύεις με πρόστιμο από την τροχαία και διπλό επασφάλιστρο από την ασφαλιστική σου εταιρεία. Ακόμη κι αν δεν ευθύνεται ο οδηγός.

Πώς προσθέτω νέο οδηγό στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό μου;

Αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι στο όνομα σου, τότε μπορείς να προσθέσεις νέο οδηγό στο συμβόλαιό σου ως εξής:

  • Προσκομίζεις το δίπλωμα του νέου οδηγού.
  • Εκδίδεται πρόσθετη πράξη με τα ανάλογα ασφάλιστρα.
  • Εξοφλείς την πρόσθετη πράξη.
  • Μόλις εξοφλήσεις την πρόσθετη πράξη, τότε τα ασφάλιστρα του συμβολαίου θα αυξηθούν και ο νέος οδηγός θα είναι κι εκείνος/η ασφαλισμένος/η.

οδηγού

Ανάλογα την εταιρεία που έχεις το συμβόλαιό σου, παύεις να θεωρείσαι νέος οδηγός, με το που ξεπεράσεις τα όρια της εταιρείας στην οποία είσαι ασφαλισμένος.

Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει αν λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου; Μπορώ να κυκλοφορήσω για 1 ημέρα;

Για παράδειγμα, σε κάποια εταιρεία μπορεί να παύεις να θεωρείσαι νέος οδηγός με το που συμπληρώσεις το 24ο έτος της ηλικίας σου ή κλείσεις 12 μήνες από τότε που εκδόθηκε η άδεια οδήγησής σου. Τότε το επασφάλιστρο αφαιρείται αυτόματα από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

πηγή: pricefox.gr

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ