Διασταύρωση είναι η περιοχή όπου συναντώνται δύο ή περισσότεροι δρόμοι. Οι διασταυρώσεις έχουν ποικίλα σχήματα, μεταξύ αυτών και σε σχήμα «Τ».
Καθημερινά, κατά τις μετακινήσεις μας στους δρόμους συναντάμε παντού διασταυρώσεις. Σε άλλες, η κυκλοφορία ρυθμίζεται από φωτεινούς σηματοδότες και σε άλλες, οι οδηγοί κινούνται με βάση τη σήμανση, την εμπειρία και το τι ορίζει ο νόμος σχετικά με την προτεραιότητα.
Ανάμεσα στις διασταυρώσεις που υπάρχουν, είναι και αυτή σε σχήμα «Τ». Με βάση την επίσημη ορολογία, πρόκειται για διασταύρωση οδών τεμνομένων και μη συνεχιζομένων, όπως ακριβώς βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.
Η διασταύρωση όπου μια οδός τέμνει καθέτως άλλη σε «Τ» συναντάται τόσο μέσα στα αστικά κέντρα, αλλά κυρίως στην περιφέρεια. Σε επαρχιακή διαδρομή, συνήθως τα φανάρια απουσιάζουν και, σε πολλές περιπτώσεις και οι πινακίδες που ορίζουν ποιος έχει προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αρκετά ατυχήματα.
Ποιος έχει προτεραιότητα
Προτεραιότητα σε μια διασταύρωση «Τ» όπου πλησιάζουν τρία οχήματα, έχει αυτός που κινείται στη διαμπερή οδό, δηλαδή το όχημα που δεν χρειάζεται να στρίψει. Οπότε, το μπλε αυτοκίνητο που θέλει να πάει ευθεία έχει προτεραιότητα. Αφού περάσει το μπλε όχημα, προτεραιότητα δίνεται στο ροζ αυτοκίνητο που θέλει να στρίψει αριστερά και στη συνέχεια περνά το κίτρινο όχημα που επίσης θέλει να στρίψει αριστερά.. Στις περισσότερες δικαιοδοσίες, τα οχήματα που στρίβουν αριστερά δίνουν γενικά προτεραιότητα στην αντίθετη κυκλοφορία, εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένος φωτεινός σηματοδότης ή πινακίδες που υποδεικνύουν κάτι διαφορετικό.
Τι πρέπει να κάνει ο οδηγός σε μια διασταύρωση
Πλησιάζοντας σε μια διασταύρωση πρέπει να ελέγχετε διαδοχικά:
- Πίσω (ώστε να μην ξαφνιάσετε τον οδηγό, που σας ακολουθεί, με ένα πολύ απότομο φρενάρισμα).
- Αριστερά (τα οχήματα που έρχονται από τα αριστερά είναι τα πρώτα, με τα οποία κινδυνεύετε να συγκρουσθείτε).
- Δεξιά (τα οχήματα που έρχονται από δεξιά έχουν κατά κανόνα προτεραιότητα).
Φθάνοντας στη διασταύρωση πρέπει συνεχώς να αναρωτιέστε:
- Έχω το δικαίωμα να στρίψω;
- Ποιος έχει προτεραιότητα;
- Ποια είναι η ορατότητα;
Συνεπώς, πρέπει να προσαρμόσετε την ταχύτητά σας και, ενδεχομένως, να φρενάρετε για να ελαττώσετε ταχύτητα ή ακόμη, εφόσον είναι αναγκαίο, να ακινητοποιήσετε το όχημά σας.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κίνδυνο ατυχήματος και μόνον τότε μπορείτε να προειδοποιήσετε με φωτεινές προειδοποιήσεις ή με τη βοήθεια της κόρνας.
Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει με το πορτοκαλί φανάρι; Περνάω ή όχι;
Σε κάθε διασταύρωση υπάρχει μια επικίνδυνη ζώνη ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσετε. Το μήκος της επικίνδυνης ζώνης, δηλαδή του χώρου του οδοστρώματος, μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να προκληθεί σύγκρουση με όχημα κινούμενο στο δρόμο που διασταυρώνεται με τον δικό σας, ποικίλλει ανάλογα με:
- Την ταχύτητα των οχημάτων που κυκλοφορούν στη λωρίδα προτεραιότητας και την απόστασή τους.
- Τις δυνατότητες επιταχύνσεως και τον τύπο του οχήματός σας (επιβατηγό, βαρύ φορτηγό, μοτοσυκλέτα).
- Την κατάσταση της οδού και του οχήματος.