Στην Αττική Οδό, όπως και σε όλους τους δρόμους, υπάρχουν όρια ταχύτητας τα οποία οι οδηγοί οφείλουν να τηρούν. Ας δούμε ποιο είναι το ανώτερο.
Η Αττική Οδός, είναι ένας από τους πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Διατρέχει την Αττική από την Ελευσίνα έως το Μαρκόπουλο και έχει μήκος 70 χλμ. Αποτελεί τον περιφερειακό οδικό άξονα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση.
Διαθέτει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων, μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.
Όπως σε όλους τους δρόμους, έτσι και στην Αττική Οδό, οι οδηγοί υποχρεούνται να τηρούν τα όρια ταχύτητας. Το όριο ταχύτητας σημαίνεται με κατάλληλες προειδοποιητικές πινακίδες καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου.
Ανώτερο όριο τα 130 χλμ./ώρα
Η Αττική Οδός δεν έχει σταθερό όριο ταχύτητας. Τα όρια έχουν υπολογιστεί βάσει πολλών παραμέτρων και αναγράφονται στις στατικές πινακίδες. Ανάλογα λοιπόν την περιοχή υπάρχει συγκεκριμένο όριο ταχύτητας.
Το ανώτερο είναι τα 130 χλμ./ώρα και συναντάται σε συγκεκριμένα σημεία με 3 λωρίδες κυκλοφορίας. Σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα πριν την έξοδο της Ραφήνας με κατεύθυνση το Μαρκόπουλο είναι τα 100 χλμ./ώρα, ενώ στην Κάντζα είναι τα 110 χλμ./ώρα. Στην περιφερειακή Αιγάλεω, η ταχύτητα που οφείλουν να κινούνται τα οχήματα είναι αρκετά χαμηλότερη, ειδικά στις εισόδους/εξόδους, όπως και στην περιφερειακή Υμηττού.
Στις εισόδους των σηράγγων υπάρχουν επιπλέον πινακίδες μεταβλητού ορίου ταχύτητας που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που η ασφαλής ταχύτητα διέλευσης είναι διαφορετική από αυτήν που αναγράφεται στις στατικές πινακίδες.
Διαβάστε επίσης: Αττική Οδός: Σε ποια σημεία υπάρχουν κάμερες της Τροχαίας
Οι οδηγοί υποχρεούνται να τηρούν τα όρια και να προσαρμόζουν την ταχύτητά τους με βάση τις πινακίδες. Η Τροχαία έχει τοποθετήσει σε αρκετά σημεία σταθερές κάμερες ελέγχου, μέσω των οποίων βεβαιώνονται παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας.