X
Χρηστικά - Συμβουλές

Καύσωνας και οδήγηση – Βασικές συμβουλές ασφάλειας

Δείτε κάποιες συμβουλές σχετικά με αυτά που πρέπει να κάνουμε κατά την οδήγηση τις ημέρες του καύσωνα.

Η ζέστη επηρεάζει πολλά πράγματα και μεταξύ αυτών και την οδήγηση και κατ’ επέκταση την ασφάλεια. Άρα τις ημέρες του καύσωνα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια.

Ειδικά τώρα, αυτές τις μέρες που η χώρα πλήττεται από αυτό το έντονο καιρικό φαινόμενο, που κάνει την καθημερινότητά μας δύσκολη, με την καταπόνηση που προκαλεί στον οργανισμό η υψηλή θερμοκρασία να είναι έντονη.

Πόσο όμως ο καύσωνας επηρεάζει την οδική ασφάλεια; Άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο, ανάλογα με τον οργανισμό του καθενός, με το βέβαιο να είναι ότι απαιτείται προσοχή και να ακολουθήσουμε κάποια πράγματα που είναι σημαντικά.

Στην οδήγηση με καύσωνα καλό είναι να μειώνουμε την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε και να διατηρούμε μεγαλύτερες από το συνηθισμένο αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κάνουμε ήπιες κινήσεις γενικά, αλλά και όσον αφορά την επιτάχυνση και επιβράδυνση.

Προκειμένου να νιώθουμε άνετα κατά την οδήγηση, θα πρέπει να ρυθμίσουμε σε μια καλή θερμοκρασία το κλιματιστικό του αυτοκινήτου και αν το αυτοκίνητο δεν έχει αυτόματο κλιματισμό, θα πρέπει να προσέχουμε να ανανεώνεται ο αέρας, έτσι ώστε να διατηρεί την καλή του ποιότητα.

Φυσικά θα πρέπει να κάνουμε έγκαιρα τη συντήρηση του αυτοκινήτου, προκειμένου να είναι σε καλή κατάσταση το σύστημα κλιματισμού, αλλά και τα επιμέρους μηχανικά μέρη που θα μας παρέχουν ασφάλεια στις μετακινήσεις μας. Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγχουμε τις πιέσεις των ελαστικών.

Ακόμα και σε αυτή την περίοδο που η ζέστη είναι έντονη και ανυπόφορη, δεν πρέπει σε καμία τον περιπτώσεων να οδηγούμε χωρίς ρούχα και φυσικά χωρίς παπούτσια.

Αν κινούμαστε με ανοιχτό το παράθυρο θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να μπει κάποιο έντομο μέσα στην καμπίνα. Αν και οι πιθανότητες είναι μικρές, δεν παύουν να είναι υπαρκτές και για αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό με ασφάλεια.

Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να το διώξουμε ενώ οδηγούμε. Φροντίζουμε να βρούμε ένα ασφαλές μέρος για να κάνουμε άκρη στο δρόμο για να σταματήσουμε και μετά το απομακρύνουμε από την καμπίνα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!