X
Επικαιρότητα

Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα

Κόντρα στα μνημόνια και τις διερευνητικές εντολές, η Ελλάδα έδειξε ένα άλλο πρόσωπο σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Κόντρα στα μνημόνια και τις διερευνητικές εντολές, η Ελλάδα έδειξε ένα άλλο πρόσωπο σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Δέκα λεπτά μετά το μεσημέρι, στο ναό της Ηρας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, η πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη, με τη βοήθεια ενός λαμπρού ήλιου, άναψε τη φλόγα που θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για τους εκεί Ολυμπιακούς Αγώνες.
Λίγο μετά, ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος, ο Ελληνας Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης ξεκίνησε τη διαδρομή της Φλόγας επί ελληνικού εδάφους, που θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο (με τελευταίους Λαμπαδηδρόμους τους Πύρρο Δήμα και Λι Νινγκ), όταν αυτή θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Λονδίνου, Λόρδο Σεμπάστιαν Κοχ (τον γνωστό παλιό Ολυμπιονίκη στους δρόμους ημιαντοχής). Ο Σπύρος Γιαννιώτης έτρεξε 250 μέτρα κρατώντας τη δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα και ένα κλαδί ελιάς και στη συνέχεια, μπροστά στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, την παρέδωσε στον Αλέξανδρο Λούκος. Ο 19χρονος Ελληνοβρετανός είχε επιλεγεί από τους διοργανωτές του «Λονδίνο 2012» ως δεύτερος λαμπαδηδρόμος.

Η πρωθιέρεια Ινώ Μεναγάκη και ο χορός που πήραν μέρος στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Συνολικά το Ολυμπιακό Φως θα διανύσει στην Ελλάδα 2.900 χιλιόμετρα στα χέρια 490 λαμπαδηδρόμων. Αναλυτικά θα διασχίσει 26 νομούς, 38 δήμους και 40 πόλεις, θα φτάσει σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ θα γίνουν και 34 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής. Η Ολυμπιακή Φλόγα μετά την παράδοσή της στους Βρετανούς θα μεταφερθεί την επομένη (18/5) στη στρατιωτική βάση Κούλντροουζ, στην Κορνουάλη, από όπου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της Λαμπαδηδρομίας, διάρκειας 70 ημερών. Σε αυτό το διάστημα, περίπου 8.000 Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας, για να καταλήξει στις 27 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Αγώνων. Εκεί θα παραμείνει άσβεστη έως τις 12 Αυγούστου, οπότε και η τελετή λήξης των Αγώνων. Παρόντες στην τελετή ο γνωστός μας Ζακ Ρόνγκ, που χθες είχε δεχτεί τον τίτλο του επίτιμου Δημότη της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τεράστιο πλήθος κόσμου που χειροκρότησαν τους πρωταγωνιστές της τελετής και τους Λαμπαδηδρόμους.
Στα… παραλειπόμενα της ημέρας το σβήσιμο της Φλόγας εξαιτίας μιας δυνατής ριπής ανέμου, όταν η πρωθιέρεια έφτασε στην κορυφή του Λόφου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού της Αφής. Ψύχραιμη η Ινώ Μενεγάκη επέστρεψε στο βωμό για να την ανάψει και πάλι. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!