X
Επικαιρότητα

Volvo ReCharge Concept

Αποφασισμένη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στην εξέλιξη των υβριδικών αυτοκινήτων, η Volvo ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην προσεχή έκθεση της Φρανκφούρτης το ReCharge Concept. Αναγνωρίζοντας ότι οι περισσότερες καθημερινές μετακινήσεις γίνονται σε μία ακτίνα μικρότερη των 100 χιλιομέτρων, η σουηδική εταιρία εξέλιξε ένα όχημα, πρωταρχικά ηλεκτροκίνητο, το οποίο όμως μπορεί να κινηθεί και συμβατικά, με ένα τετρακύλινδρο κινητήρα βιοαιθανόλης!

Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να το βάλει στην… πρίζα του σπιτιού του για τρεις περίπου ώρες, ώστε αυτό να φορτίσει πλήρως. Με πλήρως φορτισμένους συσσωρευτές το ReCharge Concept έχει μία αυτονομία της τάξης των 100 χιλιομέτρων, κινούμενο αμιγώς ηλεκτρικά. Έτσι εξασφαλίζει μείωση του κόστους χρήσης κατά 80%, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Για αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιομέτρων ή όταν ο συσσωρευτής λιθίου-πολυμερών αποφορτιστεί κατά 70%, αυτόματα ενεργοποιείται ο Flexifuel κινητήρας των 1,6 λίτρων. Αυτός τροφοδοτεί τους ηλεκτροκινητήρες που βρίσκονται στον κάθε τροχό και ταυτόχρονα επαναφορτίζει το συσσωρευτή.

Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι με βάση την τεχνολογία «series hybrid» που χρησιμοποιεί η Volvo, δεν υπάρχει καμία μηχανική σύνδεση μεταξύ του κινητήρα και των τροχών. Η κίνηση είναι αποκλειστικά ηλεκτρική, με τον οδηγό να έχει το δικαίωμα επιλογής ενεργοποίησης ή μη του κινητήρα, ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης.

Αναφορικά με τις επιδόσεις, η τελική ταχύτητα του οχήματος περιορίζεται στα 160 χλμ./ώρα, η επιτάχυνση όμως από στάση στα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 9 δευτερόλεπτα. Με τη σειρά της η κατανάλωση, όταν χρησιμοποιείται ο Flexifuel κινητήρας, κυμαίνεται από 0 έως 5,5 λίτρα/ 100 χλμ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!