X
Επικαιρότητα

Volvo: Δέκα χρόνια WHIPS

Φέτος η Volvo γιορτάζει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του WHIPS, το οποίο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο S80, το 1998.

Τα υψηλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αυτοκινήτων της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Volvo ήταν η πρώτη που εξέλιξε και τοποθέτησε στα αυτοκίνητά της το σύστημα WHIPS, που προστατεύει τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη των εμπρός επιβατών σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης.
Φέτος η εταιρία γιορτάζει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του εν λόγω συστήματος, το οποίο για πρώτη φορά τοποθετήθηκε στο S80, το 1998, ενώ δύο χρόνια αργότερα εξαπλώθηκε σε όλη την γκάμα των μοντέλων της. «Το σύστημα αυτό εξελίσσεται και βελτιώνεται συνεχώς και φέτος έχουμε την χαρά να γιορτάσουμε τα δέκα χρόνια εφαρμογής του», τόνισε ο Lotta Jakobsson, ειδικός ασφαλείας και ένας από τους υπεύθυνους εξέλιξης του προγράμματος.
Σε συγκρούσεις του πίσω μέρους του αυτοκινήτου μπορούν να ασκηθούν μεγάλες δυνάμεις στον αυχένα. Το σύστημα αυτό ουσιαστικά συγκρατεί τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη με ελεγχόμενο τρόπο. Κατά την σύγκρουση, η πλάτη του καθίσματος συνοδεύει την κίνηση του σώματος, γέρνει προς τα πίσω και σαν απώτερος σκοπός του WHIPS είναι να ανακόψει τις δυνάμεις που δέχεται το σώμα.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η δύναμη που ασκείται στον αυχένα και στην πλάτη.
«Το σύστημα αυτό είναι κοντά στο κεφάλι και ψηλά τοποθετημένο με αποτέλεσμα να προσφέρει σε αυτό τη μέγιστη δυνατή στήριξη», πρόσθεσε ο Lotta Jakobsson. _Β.Χ.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!