X
Επικαιρότητα

Volvo Concept You

Ένα πολυτελές πρωτότυπο σεντάν παρουσιάζει η Volvo στην Έκθεση της Φρανκφούρτης, το οποίο δείχνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Σουηδική εταιρεία για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ένα πολυτελές πρωτότυπο σεντάν παρουσιάζει η Volvo στην Έκθεση της Φρανκφούρτης, το οποίο δείχνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Σουηδική εταιρεία για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Το Concept You είναι ο διάδοχος του Concept Universe, που παρουσιάστηκε πριν το καλοκαίρι, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης (Auto Shanghai). Και τα δύο πρωτότυπα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση των αντιδράσεων του αγοραστικού κοινού σε όλο τον κόσμο, με απώτερο στόχο τον καθορισμό της σχεδίασης του νέου μεγάλου σεντάν της Volvo. Η Volvo Car Corporation πήρε συνεντεύξεις από ένα μεγάλο αριθμό Κινέζων, εν δυνάμει αγοραστών αυτοκινήτων, στο περίπτερό της στη Σαγκάη. Η εταιρεία «αφουγκράστηκε» επίσης τον αντίκτυπο που είχε το Concept Universe σε όλο τον κόσμο, τόσο μέσω δικών της ερευνών όσο και παρακολουθώντας τα σχόλια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

«Οι πιο ουσιώδεις από αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν κατά την εξέλιξη του Concept You. Αυτό το αυτοκίνητο διαθέτει ένα πιο τολμηρό, σε σχέση με το Concept Universe, τύπου κουπέ προφίλ, ενώ το εμπρός τμήμα του κινείται προς την κατεύθυνση ενός πιο κλασικού look της Volvo» εξηγεί ο Πήτερ Χόρμπουρι (Peter Horbury), αντιπρόεδρος σχεδιασμού της Volvo Car Corporation. Το Concept You αντανακλά ορισμένα στοιχεία της νέας, επικεντρωμένης στον πελάτη στρατηγικής «Designed Around You» (σχεδιασμένο γύρω από σένα) της Volvo Car Corporation. Το πρωτότυπο αυτοκίνητο αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η νέα αρχιτεκτονική μεταβλητής πλατφόρμας (SPA: Scalable Platform Architecture) προσφέρει δυνατότητες για δυναμική σχεδίαση.
Το κέντρο ελέγχου του Concept You αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: την ψηφιακή οθόνη πληροφόρησης οδηγού (DIM: Driver Information Monitor), ένα σύστημα προβολής ενδείξεων στο παρμπρίζ (head-up display), μία οθόνη αφής στο ανώτερο τμήμα της κεντρικής κονσόλας και μία οθόνη αφής μεταξύ των δύο ανεξάρτητων πίσω καθισμάτων. Το κατασκευασμένο από ξύλο και δέρμα τιμόνι συνοδεύεται από αλουμινένια paddles με ενσωματωμένες οθόνες αφής. Η οθόνη αφής στο ανώτερο τμήμα της κεντρικής κονσόλας παραμένει σε κατάσταση αναμονής μέχρι τη στιγμή που οδηγός θα στρέψει το βλέμμα του προς αυτήν. Μία κρυφή κάμερα υπερύθρων καταγράφει τις κινήσεις των ματιών και οι πληροφορίες εμφανίζονται στην οθόνη. Ένας ακόμα αισθητήρας καταγράφει τις κινήσεις των χεριών και ενεργοποιεί τη λειτουργία ελέγχου του συστήματος ψυχαγωγίας. Οι πιθανότητες ενεργοποίησης κάθε λειτουργίας διαφέρουν ανάλογα με το αν η οθόνη προσεγγίζεται από τον οδηγό ή από το συνοδηγό.
Συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως το σερφάρισμα στο internet, είναι προσβάσιμες μόνο από τον συνοδηγό όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει. Η τεχνολογία αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο χειριστής και προσαρμόζεται από μόνη της αυτόματα. Ο οδηγός μπορεί να «ρίξει» τα δεδομένα από το κεντρική οθόνη αφής στο head-up display και μπορεί επίσης να ανταλλάξει διάφορα στοιχεία με τους πίσω επιβάτες. Μια φωτεινή ένδειξη στην κεντρική κονσόλα ενημερώνει σχετικά με τη μεταφορά αρχείων.

Στο σύστημα ψυχαγωγίας συμπεριλαμβάνεται ένα high-end ηχοσύστημα από την Alpine. Αυτό με τη σειρά του περιλαμβάνει το subwoofer (υπογούφερ) FreshAir, μια πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιεί τον αέρα που βρίσκεται εκτός αυτοκινήτου για να δημιουργήσει την απόλυτη εμπειρία ακρόασης. Το ηχοσύστημα αποτελείται από μικρές, βελτιστοποιημένες μονάδες, με τη βοήθεια των οποίων μειώνεται σημαντικά το βάρος, ενώ ταυτόχρονα ο παραγόμενος ήχος είναι καλύτερος από αυτόν που προσφέρουν τα υπάρχοντα σήμερα συστήματα.


Το Concept You είναι βαμμένο με ανοιχτό γαλάζιο μεταλλικό χρώμα από την DuPont. Οι αεριζόμενοι δίσκοι έχουν εξελιχθεί από την Polestar, τους εξειδικευμένους στους αγώνες συνεργάτες της Volvo. Η σιλουέτα του αυτοκινήτου τονίζεται από τους τροχούς αλουμινίου 21 ιντσών, με διπλές ακτίνες και τα λάστιχα (275/30 R21) που προέρχονται από την Pirelli. Η μεσαία σκάλα των προβολέων δημιουργείται από λάμπες LED, που είναι ενταγμένοι σε τέσσερα «μπλοκ πάγου» πάνω από τους λαμπτήρες της μεγάλης σκάλας. Τα «μπλοκ πάγου» είναι τοποθετημένα στη θέση τους με την τεχνολογία εκείνη που χρησιμοποιούν οι χρυσοχόοι για να στερεώνουν πολύτιμους λίθους.
Η νέα γκάμα τετρακύλινδρων κινητήρων της Volvo, με τη χαρακτηριστική ονομασία VEA (Volvo Environmental Architecture) περιλαμβάνει βενζινοκινητήρες άμεσου ψεκασμού και πετρελαιοκινητήρες common rail. Καλύπτει δε ένα μεγάλο εύρος απαιτήσεων, από εκδόσεις υψηλής ισχύος και ροπής έως και κινητήρες που χαρακτηρίζονται από υψηλό λόγο απόδοσης και χαμηλή κατανάλωση. Οι νέοι VEA κινητήρες θα διαθέτουν κατά 60% λιγότερα εξειδικευμένα εξαρτήματα. Οι κινητήρες αυτοί θα είναι επίσης έως και κατά 90 κιλά ελαφρύτεροι από τους σημερινούς, ενώ θα διαθέτουν έως και κατά 35% μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. 

Προς τα τέλη του φθινοπώρου, η Volvo θα γίνει ένας από τους πρώτους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως που θα δοκιμάσει σε δημόσιους δρόμους τις δυνατότητες που έχει ένα σύστημα λήψης ισχύος από σφόνδυλο. Πρόκειται για το αποκαλούμενο KERS (Kinetic Energy Recovery System = Σύστημα Ανάκτησης Κινητικής Ενέργειας) που αποθηκεύει την ενέργεια του φρεναρίσματος σε ένα σφόνδυλο, ο οποίος περιστρέφεται με ταχύτητα έως και 60.000 στροφές ανά λεπτό. Αυτή η αποθηκευμένη ενέργεια, όταν απελευθερωθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να συμβάλλει στην επιτάχυνση του αυτοκινήτου είτε για να κινήσει το όχημα όταν αυτό έχει φτάσει στην επιθυμητή ταχύτητα ταξιδίου. Το σύστημα λήψης ισχύος από σφόνδυλο προσφέρει στον οδηγό 80 ίππους επιπλέον, ενώ μειώνει την κατανάλωση καυσίμου έως και κατά 20%. Το πρόγραμμα καινοτομιών περιλαμβάνει επίσης ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.
Η Volvo Car Corporation προωθεί οικονομίες κλίμακας εντός της γκάμας των μοντέλων της, μέσω μιας ανεξάρτητης αρχιτεκτονικής για τα περισσότερα από τα προϊόντα της. Στο πλαίσιο της νέας SPA (Scalable Platform Architecture = αρχιτεκτονική μεταβλητής πλατφόρμας) το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές πλατφόρμες, όπου ομάδες αυτοκινήτων μοιράζονται την ίδια βασική δομή σασί/ανάρτησης, το ηλεκτρικό σύστημα και το σύστημα μετάδοσης ισχύος. Αυτές οι πλατφόρμες αποτελούν τη βάση για διαφορετικές υποομάδες οχημάτων, δηλαδή για ένα αριθμό από ολοκληρωμένα μοντέλα. Στην υπάρχουσα γκάμα των μοντέλων της, για παράδειγμα, τα Volvo S60, V60 και XC60 σχηματίζουν μια τέτοια υποομάδα. Η νέα αρχιτεκτονική θα επιτρέψει και τον εξηλεκτρισμό σε όλα τα επίπεδα, από την τεχνολογία start/stop μέχρι την πλήρη ηλεκτροκίνηση (ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας), χωρίς την «εισβολή» των συσσωρευτών στο χώρο επιβατών και στο πορτμπαγκάζ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!