X
Επικαιρότητα

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό

Την τεχνογνωσία του στην υπηρεσία αντιμετώπισης του κορονοϊού είναι έτοιμο να διαθέσει το Τμήμα Μηχανολογίας του ΑΠΘ, δημιουργώντας βαλβίδες αναπνευστήρων  μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 εντείνεται, με τις κυβερνήσεις να κάνουν έκκληση σε κάθε φορέα τεχνογνωσίας, είτε πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα είτε για ιδιωτική εταιρεία, να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.  Στο εγχείρημα έχει συνταχθεί και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το οποίο έθεσε το επιστημονικό του προσωπικό, καθώς και τον εξοπλισμό του, στη διάθεση του ΕΟΔΥ.

Όπως έγινε γνωστό, το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του τμήματος, έχει τη δυνατότητα παραγωγής 100 βαλβίδων για αναπνευστήρες σε δυο ημέρες, μέσω της διαδικασίας του 3D Printing. Αυτό μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς τα παραπάνω παρουσιάζουν έλλειψη αυτή την περίοδο, λόγω της ευρείας χρήσης τους παγκοσμίως.

Ο εξοπλισμός μέσω του οποίου μπορούν να γίνουν οι εκτυπώσεις, στεγάζεται στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ. Εκεί, εργάζεται η ομάδα «Ψηφιακή Αποτύπωση και Κατασκευή με Πρόσθεση Υλικού» (Digital Representation and Additive Manufacturing -DRAM), η οποία αποτελείται από φοιτητές Μηχανολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιατρικής και Οδοντιατρικής. Η συγκεκριμένη ομάδα συνεργάζεται ευρέως με επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, παράγοντας μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, προϊόντα για τον εκάστοτε τομέα.

Για την επίτευξη τρισδιάστατων εκτυπώσεων, η ομάδα DRAM χρησιμοποιεί 3 μηχανήματα. Το πρώτο είναι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής βιομηχανικής κλίμακας, που παράγει με μεγάλη ακρίβεια, εξαρτήματα από πλαστικό υψηλής αντοχής. Το δεύτερο, έχει δυνατότητα κατασκευής εξαρτημάτων από μέταλλο ή τιτάνιο, ενώ το τρίτο είναι ένα scanner, που αντιγράφει την “σιλουέτα” ενός εξαρτήματος το οποίο μπορεί να βγει στην παραγωγή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετατρέπει τη θεωρητική εκπαίδευση των φοιτητών του, σε πράξη. Άλλωστε, η ομάδα Formula Student “Aristotle Racing Team” έχει σημαντική παρουσία στα διεθνή τεκταινόμενα της Formula SAE από το 2007, δίνοντας έναυσμα και σε άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας να δημιουργήσουν αντίστοιχες ομάδες. Το σημαντικότερο όμως, είναι πως πολλοί από τους τότε φοιτητές, έχουν βρει επαγγελματική στέγη εντός ή εκτός Ελλάδος, σε πολύ υψηλού επιπέδου οργανισμούς ή εταιρείες, αποτελώντας ιδανικούς πρεσβευτές της ελληνικής τεχνογνωσίας στο εξωτερικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!