Σε κάθε αυτοκίνητο που κατασκευάζεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου δίνεται ένας μοναδικός αριθμός πλαισίου ή, αλλιώς, αριθμός αναγνώρισης, γνωστός και ως VIN. Αν και σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει με ένα… συνονθύλευμα γραμμάτων και ψηφίων, εντούτοις υπάρχει μια λογική πίσω από τα γράμματα και τους αριθμούς που κρύβει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Το πρότυπο που διέπει τους αριθμούς αναγνώρισης που εκχωρούνται από τους κατασκευαστές, γνωστό και ως VIN (βλ. συντομογραφία του Vehicle Identifacation Number – Αριθμός Αναγνώρισης Οχήματος), σε κάθε παραγόμενο αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1954 στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η τυποποίηση του σε μια στάνταρ μορφή ήρθε μόλις το 1981.
Το VIN είναι ένας 17-ψήφιος κωδικός που αποτελεί επί της ουσίας την ταυτότητα ενός αυτοκινήτου και πρόκειται για ένα μοναδικό κωδικό με γράμματα και αριθμούς καθώς η σύνθεση του βάσει νομοθεσίας δεν μπορεί να επαναληφθεί νωρίτερα από 30 χρόνια.
Τι είναι το World Manufacturer Identifier (WMI);
Η μορφή του VIN είναι βασικά η ίδια παγκοσμίως και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να… ανακαλύψει κανείς μια σειρά πολύτιμων πληροφοριών για το όχημα. Για παράδειγμα, οι τρεις πρώτοι χαρακτήρες του VIN προσδιορίζουν τον κατασκευαστή, με τους δύο πρώτους να προσδιορίζουν την περιοχή και τη χώρα προέλευσης του κατασκευαστή και τον τρίτο να εκχωρείται σε συγκεκριμένες μάρκες. Για την Τσεχική Δημοκρατία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται τα γράμματα της σειράς TJ έως TP, με την Skoda να χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τον κωδικό κατασκευαστή TMB.
Για οχήματα που κατασκευάζονται στην Ινδία, χρησιμοποιούνται οι κωδικοί που ξεκινούν από MA έως ME, στην Ιαπωνία υιοθετείται το γράμμα J, στην Κίνα το L, ενώ οι χώρες της Βόρειας Αμερικής προσδιορίζονται με έναν αριθμό, με τις ΗΠΑ να έχουν «κατειλημμένο» τον αριθμό 1, τον Καναδά το 2 κ.λπ. Η Ευρώπη έχει κωδικούς που ξεκινούν με τα γράμματα S-Z, και επειδή η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει τον κωδικό W, τα τρία γράμματα WVW υποδεικνύουν τον κατασκευαστή αυτοκινήτων VW. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο κωδικός WMI εκχωρείται στον κατασκευαστή από την εξουσιοδοτημένη αρχή έγκρισης στη χώρα όπου εδρεύει ο κατασκευαστής.
Το Vehicle Descriptor Section (VDS)
Οι θέσεις 4 έως 9 του VIN περιέχουν τον λεγόμενο κωδικό περιγραφής οχήματος, ο οποίος προσδιορίζει το μοντέλο του εν λόγω οχήματος. Η μορφή του εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Η Skoda, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μια μορφή στην οποία η θέση 9 περιέχει έναν «κωδικό ασφαλείας», ο οποίος καταδεικνύει ότι το VIN είναι πραγματικό και όχι απλώς μια τυχαία… εφεύρεση. «Στα αυτοκίνητα της Skoda, αυτό το τμήμα του VIN χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τύπου αμαξώματος, του κινητήρα, των πληροφοριών σχετικά με τα συστήματα ασφάλειας του αυτοκινήτου και του τύπου του οχήματος. Στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρείας, η πέμπτη θέση του VIN μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μάθει κανείς την απόδοση του συστήματος μετάδοσης κίνησης», εξηγούν οι ιθύνοντες της τσέχικης εταιρείας
Εν προκειμένω, το γράμμα Α αντιπροσωπεύει ένα αυτοκίνητο με ισχύ 109 kW, το γράμμα Β για απόδοση 132 kW, το γράμμα C για ισχύ 150 kW, το Ε για απόδοση 195 kW και το F για μεγαλύτερη των 220 kW.
Οι θέσεις 4 έως 9 «μαρτυρούν» πολύ περισσότερα στοιχεία: για παράδειγμα, ένα Skoda Octavia Combi με κινητήρα 1,5 TSI έχει τον κωδικό VIN TMBJR8NX*PYxxxx. Το VDS ξεκινά με το γράμμα J, το οποίο υποδηλώνει το αμάξωμα, ότι είναι αριστεροτίμονο και ότι η κίνηση μεταφέρεται σε έναν μόνο άξονα. Το γράμμα R στην πέμπτη θέση του κωδικού VIN υποδηλώνει τον κινητήρα 1,5 TSI/110 kW. Το ψηφίο 8 συμβολίζει του 2 εμπρός αερόσακους, τους 4 πλευρικούς και τους 2 αερόσακους κεφαλής. Η έβδομη και η όγδοη θέση του κωδικού VIN με τα γράμματα NX υποδηλώνουν τη σειρά μοντέλων Octavia και στη θέση του αστερίσκου στην επόμενη θέση υπάρχει ο κωδικός ασφαλείας που προέρχεται από τον πλήρη κωδικό VIN. Το γράμμα P, με τη σειρά του, σημαίνει το Model Year του μοντέλου (εν προκειμένω 2023) και το γράμμα Y το εργοστάσιο παραγωγής στο Mladá Boleslav.
Κάθε κωδικός VIN είναι πρωτότυπος
Στη συνέχεια, οι θέσεις 10 έως 17 σχηματίζουν έναν μοναδικό κωδικό (VIS – Vehicle Identifier Section), ο οποίος μπορεί και πάλι να δημιουργηθεί κατά βούληση. Σε αυτήν την περίπτωση, η Skoda χρησιμοποιεί και πάλι την πιο λεπτομερή «αμερικανική» μορφή, με τον χαρακτήρα στη θέση 10 να υποδεικνύει το Model Year του αυτοκινήτου (αλλά όχι το έτος κατασκευής, το οποίο μπορεί να είναι διαφορετικό). Το 2010 αποδίδεται με το γράμμα Α, το 2011 με το γράμμα Β κ.ο.κ. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το VIN γενικά παραλείπει τα γράμματα O, I και Q για να αποφευχθεί η σύγχυση με τα ψηφία 0, 1 και 9. Στη συνέχεια, η θέση 11 στο VIN των αυτοκινήτων της Skoda υποδεικνύει το εργοστάσιο όπου κατασκευάστηκε το αυτοκίνητο. «Οι χαρακτήρες 0 έως 4 αντιπροσωπεύουν τα διάφορα εργοστάσια στο Mladá Boleslav, ενώ τα αυτοκίνητα από το Kvasiny χρησιμοποιούν τα ψηφία 5 έως 9 σε αυτή τη θέση. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί αυστηρό κανόνα: οι κατασκευαστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν γράμματα σε αυτές τις θέσεις, και η Skoda το κάνει επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις», αναφέρει η εταιρεία.
Το VIN «εμφανίζεται» στο αμάξωμα, και συνήθως μέσα στο χώρο του κινητήρα (μπροστά δεξιά, σε ένα σταθερό μέρος), αλλά και σε άλλα μέρη του αυτοκινήτου. Σήμερα απαντάται συνήθως σε ένα ιδιαίτερα ευκρινές μέρος στο αριστερό μέρος κάτω από το παρμπρίζ, ώστε οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μπορούν να μάθουν γρήγορα και εύκολα τα στοιχεία του αυτοκινήτου.