X
Επικαιρότητα

Τέλη κυκλοφορίας: προς κατάργηση;

Την κατάργηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας και την αντικατάστασή τους με ειδικό φόρο στα καύσιμα εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ημερήσιο Τύπο, την κατάργηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας και την αντικατάστασή τους με ειδικό φόρο χρήσης στα καύσιμα εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτός θα ανέρχεται στα 11 λεπτά το λίτρο και θα ενσωματωθεί στην τιμή των καυσίμων, καταργώντας έτσι ειδικά σήματα και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πληρωμή και την απόκτησή τους. Ο μέσος όρος των ετήσιων διανυόμενων χιλιομέτρων θα υπολογιστεί μάλλον στα 15.000 χιλιόμετρα, όπως άλλωστε συμβαίνει στα συμβόλαια που υπογράφονται για το leasing των αυτοκινήτων.
Με αυτόν τον τρόπο ένα αυτοκίνητο των 1.600 κ.εκ. –για παράδειγμα- θα πληρώνει λίγο περισσότερα από 132 ευρώ το χρόνο. Σίγουρα, αυτό θα είναι ένα δικαιότερο σύστημα, ενώ για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις –συνταξιούχοι κλπ- που έχουν μικρά αυτοκίνητα και διανύουν από 1.500 έως 3.500 χλμ ετησίως προβλέπεται πως θα πληρώνουν 10 με 20 ευρώ το χρόνο.
Συζητείται ακόμα η κατάργηση όλων των απαλλαγών και των ατελειών για τα διπλωματικά, κρατικά, αγροτικά και δημοτικά αυτοκίνητα. Εκτίμηση του υπουργείου είναι πωςμε τη γενικευμένη επιβολή του φόρου χρήσης στα καύσιμα το κράτος θα έχει έσοδα ύψους τριών δις ευρώ, αντί των 1,5 δις ευρώ που εισπράττει σήμερα από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο προτάσεων και συζητήσεων, δείχνουν όμως τις τάσεις που επικρατούν στις κρατικές υπηρεσίες και είναι βέβαιο πως κάπου θα οδηγήσουν.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!