Το 8.000.000ο όχημα της Audi που εφοδιάζεται με σύστημα τετρακίνησης, βγήκε μόλις από τη γραμμή παραγωγής της γερμανικής εταιρείας.
Πρόκειται για ένα κόκκινο Audi Q5 στην έκδοση 2.0 TSI, το οποίο «γεννήθηκε» στη νέα μονάδα παραγωγής της εταιρείας που εγκαινίασε τις λειτουργίες της τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε στο San Jose Chiapa του Μεξικού. Θυμίζουμε πως η τετρακίνηση της γερμανικής φίρμας, σε οποιαδήποτε διαθέσιμη εκδοχή της, είναι στάνταρ, εκτός από το Q5, στο Q7, σε όλες τις εκδόσεις Allroad, στη ναυαρχίδα της εταιρείας, το Audi A8, στο R8, καθώς και σε όλα τα σπορ αυτοκίνητα της μάρκας με τα διακριτικά S και RS.
Τα μοντέλα της γερμανικής φίρμας με τον κινητήρα εγκατεστημένο εγκάρσια είναι εφοδιασμένα με το πιο «απλό» σύστημα τετρακίνησης των Γερμανών το οποίο, αντί για κεντρικό διαφορικό, διαθέτει έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη εγκατεστημένο στον πίσω άξονα (σ.σ.: στην περίπτωση του «κεντρομήχανου R8, ο τελευταίος βρίσκεται τοποθετημένος στον εμπρόσθιο άξονα). Από εκεί και πέρα, η Audi προσφέρει στα μοντέλα της γκάμας που έχουν τον κινητήρα τους τοποθετημένο κατά το διαμήκη άξονα, ένα πιο σοφιστικέ σύστημα τετρακίνησης με πλανητικά γρανάζια, το οποίο διανέμει, υπό κανονικές συνθήκες, τη ροπή του κινητήρα σε ποσοστό 40/60 εμπρός πίσω. Σε συγκεκριμένες εκδόσεις μοντέλων, το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρεται σε συνδυασμό μ’ ένα σπορ πίσω διαφορικό, το οποίο έχει την ικανότητα να μπιράζει τη ροπή κατά το δοκούν με τη βοήθεια ενός ηλεκτροϋδραυλικού συμπλέκτη ανάμεσα στους τροχούς του αντίστοιχου άξονα. Η τελευταία, μάλιστα, εξέλιξη του εν λόγω συστήματος, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Ultra, έχει την ικανότητα να «απομονώνει» πλήρως τα στοιχεία μετάδοσης του πίσω άξονα θέτοντάς τα σε… αναμονή στην περίπτωση που η πρόσφυση των εμπρός τροχών είναι επαρκής για την κίνηση του οχήματος.
Το σύστημα τετρακίνησης Quattro, το οποίο σήμερα διατίθεται σε περισσότερες από 100 εκδόσεις και μοντέλα της Audi, πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση το 1980._Χ.Α.