X
Επικαιρότητα

Σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Το σχέδιο νόμου, που μεταξύ άλλων διατάξεων περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων, κατατέθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Έτσι λοιπόν, από τις 15 Ιανουαρίου του 2008 εξομοιώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Δε θα υπάρξει επιβάρυνση των νοικοκυριών, τα οποία θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με τον ισχύοντα μειωμένο φόρο (21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο). Η διαφορά του φόρου θα επιστρέφεται από το δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων, αφού αυτοί υποβάλλουν ειδική κατάσταση με τις αγορές και τις πωλήσεις του πετρελαίου. Θα πραγματοποιείται μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση όλων των διακινούμενων ποσοτήτων πετρελαίου σε όλα τα στάδια που ακολουθούν τον εκτελωνισμό του.
Επίσης, από την πρώτη κιόλας ημέρα του νέου χρόνου οι αγρότες θα χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους πετρέλαιο κίνησης αντί για κόκκινο πετρέλαιο. Το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, θα πιστώνεται, μέσω του διατραπεζικού συστήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, εντός του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών δήλωσε ότι με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή επιχειρείται να αντιμετωπιστεί μια ακόμη στρέβλωση που υπάρχει στην αγορά καυσίμων, η οποία οφείλεται στην παράνομη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης. Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι η καθιέρωση διαφορετικών συντελεστών ειδικού φόρου για τις δύο κατηγορίες πετρελαίου οδήγησε σε σοβαρές καταστρατηγήσεις, ενώ το μέτρο του διαφορετικού χρωματισμού ανάλογα με τη χρήση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!