top icon
Επικαιρότητα

Σχέδια μείωσης των ατυχημάτων από την ΕΕ

Τα νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζονται στην συμβολή των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας όπως το TCS και το ESP

Οι στατιστικές για τα τροχαία ατυχήματα φαίνεται πως έχουν θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο για την -κατά το ήμισυ- μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μέχρι το 2010. Το πρόγραμμα φέρει το συμβολικό όνομα eSafety και όπως γίνεται αντιληπτό στηρίζεται εν πολλοίς στις δυνατότητες που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων. Μέχρι σήμερα σημειώνονται 1.3 εκατομμύρια ατυχήματα ετησίως στην Ευρώπη, τα οποία έχουν σαν συνέπεια 40.000 άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους και 1.700.000 να τραυματίζονται σε αυτά. Πέρα από τον απολογισμό των θυμάτων όμως, που είναι συγκρίσιμος με αυτόν του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μια άλλη πτυχή του θέματος αφορά την οικονομική επιβάρυνση των εθνικών οικονομιών των ευρωπαϊκών κρατών που, ούτε λίγο ούτε πολύ, φτάνει στα 160 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η πεποίθηση της Ε.Ε. σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου πρόσφυσης, ειδικά, ενισχύεται και από μια έρευνα της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας GDV στην οποία αναφέρεται πως το 25% των συνολικών και το 60% των θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλεται σε απώλεια του ελέγχου του οχήματος λόγω ολίσθησης. Παρόλα αυτά όμως πρέπει να ξεκαθαριστεί πως τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν αποτελούν σε καμμία περίπτωση πανάκεια, αλλά αποτελούν επικουρικά εργαλεία, γι’αυτό και οι οδηγίες της Ε.Ε. δεν παραλείπουν να σημειώσουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση των οδηγών. Έστω και με μια μικρή καθυστέρηση λοιπόν, η Ε.Ε. αναγνωρίζει την ανάγκη τόσο για συστήματα όπως το TCS ή το ESP, όσο και για σχολές ασφαλούς οδήγησης όπως το «δικό μας» 4ΤSafetrack._Κ.Φ.

(Photos: AP)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ