top icon
Επικαιρότητα

Saab 9-4 BioPower concept

Μετά το, μάλλον απογοητευτικό, 9-7 η Saab επιχειρεί μία νέα προσέγγιση στην κατηγορία των SUV. Το 9-4 BioPower concept πρόκειται να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε λίγες ημέρες, στο σαλόνι αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, ενώ αργότερα, μέσα στη χρονιά, θα περάσει στο στάδιο της παραγωγής.

Εμφανισιακά δείχνει αρκετά προχωρημένο, διατηρώντας ταυτόχρονα αρκετά στοιχεία από τη σχεδιαστική ταυτότητα της εταιρίας. Αντίστοιχα μοντέρνο είναι και το εσωτερικό του, που φέρει αρκετές πινελιές από τους θαλάμους διακυβέρνησης των αεροσκαφών, στα όργανα, στο φωτισμό και στην εργονομία.

Στην πρωτότυπη μορφή του το 9-4Χ συνοδεύεται από έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 2,0 λίτρων, ο οποίος χρησιμοποιεί βιοαιθανόλη Ε85. Με αυτή ως καύσιμο η απόδοσή του αγγίζει τους 300 ίππους. Εναλλακτικά, πάντως, μπορεί να τροφοδοτηθεί και με συμβατική βενζίνη, παρουσιάζοντας όμως μία πτώση 55 ίππων στην ισχύ του.

Η κίνηση, όπως είναι φυσικό, μεταφέρεται και στους 4 Τροχούς, μέσω του γνωστού συστήματος XWD (Cross Wheel Drive). Ειδικά για τον πίσω άξονα, εδράζεται ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το οποίο κατανέμει τη ροπή στους τροχούς ανάλογα με την πρόσφυση που έχουν.

«Το πρωτότυπο αυτό όχημα αντανακλά ουσιαστικά το χαρακτήρα της εταιρίας μας», δήλωσε ο Ακε Τζόνσον, διευθυντής της Saab Automobile. «Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα για τους μελλοντικούς μας στόχους, να εισέλθουμε σε μία νέα κατηγορία της αγοράς προσφέροντας ένα ξεχωριστό προϊόν».

Αναφορικά με την εμπορική του πορεία, το Saab 9-4 BioPower θα ξεκινήσει μεν να παράγεται εντός του 2008, σε ένα εργοστάσιο της εταιρίας στο Μεξικό, πρώτα όμως θα διατεθεί στην αγορά της Αμερικής. Στην Ευρώπη θα κυκλοφορήσει σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα εντός του 2009.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ