Πρωτόγνωρες είναι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ πολύ σοβαρές είναι συνέπειες στην αυτοκινητοβιομηχανία της γηραιάς ηπείρου και στους 14 εκατ. εργαζόμενους της, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.
Σε αχαρτογράφητα νερά έχει πλέον εισέλθει η ευρωπαϊκή – και όχι μόνο – αυτοκινητοβιομηχανία με την πλειονότητα των κατασκευαστών που δραστηριοποιούνται στη γεωγραφική της επικράτεια να έχουν αναστείλει τις λειτουργίες τους θέτοντας σε κίνδυνο σχεδόν 14 εκατ. θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA), στο σύνολο της Ευρώπης δραστηριοποιούνται 229 μονάδες κατασκευής και συναρμογής οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων και μικρών προμηθευτών.
«Είναι σαφές ότι αυτή είναι η χειρότερη κρίση που έχει ποτέ χτυπήσει την αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο Eric-Mark Huitema, Γενικός Διευθυντής του ACEA.
Και προσέθεσε:
«Καθώς όλα τα εργοστάσια βρίσκονται σε αδιέξοδο και το δίκτυο λιανικού εμπορίου κλείνει, διακυβεύονται πλέον οι θέσεις εργασίας περίπου 14 εκατ. Ευρωπαίων. Καλούμε για συντονισμένες δράσεις σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο για την παροχή άμεσης υποστήριξης σε επίπεδο ρευστότητας στις εταιρείες, στους προμηθευτές και στους αντιπροσώπους τους.
«Εκτιμάμε τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, τα οποία θα παράσχουν την πολύ αναγκαία και άμεση στήριξη τόσο στους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις. Τώρα όμως χρειάζεται να συζητήσουμε δύο ακόμα πράγματα με το προεδρείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Πρώτον, να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή μη αναστρέψιμων ζημιών στον τομέα με μόνιμη απώλεια θέσεων εργασίας…. Δεύτερον, η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για να τονώσει την ανάκαμψη του τομέα μας, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.»
Στις 229 μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη απασχολούνται 2,6 εκατ. εργαζόμενοι. Αν σε αυτούς συμπεριλάβει κανείς όλους όσοι απασχολούνται, άμεσα και έμμεσα, στον εν λόγω κλάδο, τότε ο αριθμός εκτοξεύεται σχεδόν στα 14 εκατ., αριθμός που αντιστοιχεί στο 6,1% του συνόλου των θέσεων εργασίας στην ΕΕ.
Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας καταγράφει ανά έτος στην Ευρώπη ένα εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των €85 δις.
Στην ανακοίνωσή του ο ACEA επισημαίνει με έμφαση επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί τόσο η παραγωγή ανταλλακτικών όσο και η διαδικασία προμήθειάς τους, ενώ εκ των ουκ άνευ είναι και το ζήτημα που αφορά στη διατήρηση του δικτύου συντήρησης οχημάτων – ιδιαίτερα εκείνων που παρέχουν σήμερα υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, όπως ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και ιατρικά οχήματα, φορτηγά που εφοδιάζουν την αγορά με τρόφιμα κ.α.