top icon
Επικαιρότητα

Προηγμένα συστήματα ασφαλείας για το νέο Volvo XC90

Η σουηδική εταιρεία αποκαλύπτει τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας του νέου Volvo XC90, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σε λίγες μόλις εβδομάδες από σήμερα.

Η σουηδική εταιρεία αποκαλύπτει τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας του νέου Volvo XC90, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σε λίγες μόλις εβδομάδες από σήμερα.

Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα της εταιρείας, το νέο Volvo XC90 αναμένεται να είναι «ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο που έχουν ποτέ κατασκευαστεί». Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο 7θέσιο SUV όχημα της πολυτελούς κατηγορίας, με προηγμένα χαρακτηριστικά ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, το οποίο… εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας «Volvo 2020». Πρόκειται για ένα φιλόδοξο, όσο και… ευαίσθητο πρόγραμμα της εταιρείας, άμεσα συνδεδεμένο με θέματα ασφάλειας, το οποίο θέλει τους επιβαίνοντες σε οποιοδήποτε μοντέλο Volvo από το 2020 και εξής να μην κινδυνεύουν από θάνατο ή και σοβαρό τραυματισμό σε περίπτωση ατυχήματος.

Tι νέο μας φέρνει το επερχόμενο XC90 στον τομέα της ασφάλειας; Σύμφωνα με την εταιρεία, δύο παγκόσμιες πρωτιές: τα συστήματα Safe Positioning και Auto Brake. Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για ένα σύνολο συστημάτων ασφάλειας, τα οποία «διαβάζουν» τις συνθήκες πριν την έξοδο του αυτοκινήτου από το δρόμο, και γενικότερα πριν το ατύχημα, επενεργώντας έγκαιρα και με τη δέουσα ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στα φρένα, στο σύστημα διεύθυνσης, αλλά και στις ζώνες ασφαλείας του νέου XC90. Έτσι, πριν την… κακιά στιγμή, το σύστημα Safe Positioning ενεργοποιεί τους προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας για όση ώρα το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση «καθηλώνοντας» ουσιαστικά τους επιβάτες στα ειδικά σχεδιασμένα καθίσματα του οχήματος. Συμπληρωματικά, ως «υποστηρικτικά» υποσυστήματα ασφαλείας του Safe Positioning, το νέο XC90 θα διαθέτει τα Lane Keeping Aid, (επενεργεί στο τιμόνι σε περίπτωση που το όχημα παρεκκλίνει της επιθυμητής πορείας), Driver Alert Control (ειδοποιεί τον οδηγό όταν διαγνωστεί ότι αυτός είναι κουρασμένος) και Rest Stop Guidance (καθοδηγεί μέσω του GPS τον οδηγό προς το πλησιέστερο πάρκιγκ προκειμένου να ξεκουραστεί).

Η δεύτερη παγκόσμια πρωτιά του νέου XC90, όσον αφορά τα συστήματα ασφαλείας με τα οποία θα εφοδιάζεται, αφορά το Auto Brake. Τι ακριβώς περιλαμβάνει το εν λόγω σύστημα; Την… αυτόματη ακινητοποίηση του οχήματος, μέσω του συστήματος πέδησης φυσικά, στην περίπτωση που οι αισθητήρες του οχήματος διαγνώσουν ότι όλα… οδηγούν σε σύγκρουση ή επαφή με πεζό. Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης, το σύστημα ενεργοποιεί τους προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας θέτοντας συγχρόνως σε λειτουργία τα πίσω φώτα, προκειμένου να προειδοποιηθεί ο οδηγός που ακολουθεί. Επίσης, το νέο XC90 θα εφοδιάζεται με το σύστημα Roll Stability Control, το οποίο θα μειώνει την παροχή ισχύος στον κινητήρα, ενώ συγχρόνως, εφόσον απαιτείται, θα ασκεί πίεση και στο σύστημα πέδησης, σε περίπτωση που ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής του οχήματος. Επίσης, κατά την κίνηση στην πόλη με χαμηλές ταχύτητες, εφόσον ο οδηγός δεν προβεί στις απαραίτητες κινήσεις πριν μια πιθανή σύγκρουση, το σύστημα City Safety Auto Braking αυτοβούλως θα επιβραδύνει το όχημα προκειμένου να αποφευχθεί η επερχόμενη ανεπιθύμητη «επαφή». Τέλος, το νέο XC90 θα είναι εφοδιασμένο, επίσης, με τα συστήματα: Road Sign information (απεικονίζονται ψηφιακά εμπρός από τον οδηγό τα σημαντικότερα σήματα του δρόμου), Blind Spot Information (ενημερώνεται ο οδηγός για τα οχήματα που βρίσκονται σε τυφλά σημεία) και Queue Assist (το σύστημα αναλαμβάνει την επιτάχυνση και επιβράδυνση του οχήματος όταν το τελευταίο κινείται σε πυκνή ροή κίνησης)._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ