top icon
Επικαιρότητα

Προειδοποίηση ή απειλή οι πιθανές απολύσεις λόγω dieselgate;

Ο επικεφαλής του σωματείου εργαζομένων της VW σημειώνει εμφατικά με σημερινές δηλώσεις του πως είναι πολύ πιθανό να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας εξαιτίας του διαβόητου σκανδάλου που ταλανίζει τους τελευταίους έξι μήνες τον Γερμανικό Όμιλο. Εκτός αν…

Ο Πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων της VW, Bernd Osterloh, ο οποίος, την ίδια στιγμή, τυγχάνει να είναι και μέλος του 20μελούς Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας, μιλώντας σήμερα ενώπιον στελεχών του Ομίλου, αλλά και μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του, ήταν σαφής: «Σε περίπτωση που η μελλοντική βιωσιμότητα της VW τεθεί σε κίνδυνο από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κύρωση, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες. Ελπίζουμε ότι οι αρχές των Η.Π.Α. θα εστιάσουν την προσοχή τους στην κοινωνική, πολιτική και εργασιακή διάσταση του ζητήματος».

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Bernd Osterloh έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας, χωρίς «ναι μεν αλλά» πως, σε περίπτωση επιβολής αυστηρών προστίμων στην εταιρεία εξαιτίας του γνωστού πλέον σκανδάλου χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων, ο Όμιλος θα «υποχρεωθεί» να προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού, όχι μόνο σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και σε πολλές ακόμα περιφερειακές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Μήπως, όμως, η φαινομενικά απλή αυτή περιγραφή μιας πραγματικότητας που πλησιάζει ολοένα και πιο… κοντά αποτελεί συγχρόνως και μια ευθεία απειλή ή, αν προτιμάτε, έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς τις αμερικανικές αρχές προκειμένου οι τελευταίες να μειώσουν τις ποινές που πρόκειται να επιβληθούν στο δεύτερο μεγαλύτερο αυτοκινητικό όμιλο εταιρειών της υφηλίου;

Όπως και αν αναγνώσει κανείς τις παραπάνω δηλώσεις, το βέβαιο είναι πως, έξι μήνες μετά το «ξεσκέπασμα» της όλης υπόθεσης από την αμερικάνικη EPA, ο Όμιλος VW δεν έχει ακόμα δώσει πειστικές λύσεις αναφορικά με το πώς ακριβώς θα επανορθώσει τις ατασθαλίες στα «πειραγμένα» αυτοκίνητά του. Τόσο στην Ευρώπη, όσο κυρίως στις Η.Π.Α.

Θυμίζουμε πως ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης της ΗΠΑ έχει μηνύσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού την VW διεκδικώντας για λογαριασμό του δημοσίου αποζημιώσεις συνολικού ύψους 46 δις $ για παραβάσεις μιας πλειάδας περιβαλλοντικών νόμων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στα πλαίσια της ίδια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Wolfsburg της Γερμανίας, ο  Matthias Mueller, ο νυν CEO της VW, έκανε λόγω στην ομιλία του για «ουσιαστικές και επίπονες οικονομικές ζημίες για την εταιρεία», χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες που να αφορούν στο ακριβές περιεχόμενό τους.

Εκπρόσωποι του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, η οποία αποτελεί, ως γνωστόν, τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της VW, με τη σειρά τους έκαναν λόγο για «περισσότερα δυσάρεστα νέα που θα βγουν στην επιφάνεια του προσεχείς μήνες»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ