X
Επικαιρότητα

Πρεμιέρα για την καθαρόαιμη Porsche 911 GT3 R (+video)

Η γερμανική εταιρεία παρουσίασε σήμερα την αγωνιστική εκδοχή της 911 GT3 RS που κοσμείται από τη λιτή -πλην όμως ενδεικτική των δυνατοτήτων αλλά και του καθαρόαιμου χαρακτήρα της κατασκευής- ονομασία R.

Η νέα Porsche 911 GT3 R, την οποία όσοι πιστοί του είδους θα μπορούν να απολαμβάνουν στις απανταχού πίστες και στις αντίστοιχες, φυσικά, αγωνιστικές διοργανώσεις της γερμανικής εταιρείας από το 2019 και μετά, βασίζεται στην πολιτική 911 GT3 RS (991.2), από την οποία και δανείζεται φυσικά τον 6κύλινδρο, ατμοσφαιρικό και 4λιτρο μπόξερ κινητήρα της. Χάρη σε εκτεταμένες αλλαγές στα… σωθικά του και χωρίς τους τεχνικούς περιορισμούς που προτάσσει ο εκάστοτε θεσμός, η γερμανική εταιρεία ισχυρίζεται πως το εν λόγω διαμάντι μπορεί να αποδίδει μέγιστη ισχύ 550 ίππων, οι οποίοι «μεταφέρονται» στους πίσω, ασφαλώς, τροχούς, με την αρωγή ενός σειριακού κιβωτίου με 6 σχέσεις. Το όλο «πακέτο» συνεπικουρείται από ένα συμπλέκτη που ελέγχεται ηλεκτροϋδραυλικά, κάτι που επιτρέπει την «αφαίρεση» του αριστερού πεντάλ, όχι όμως και των χαρακτηριστικών paddles πίσω από το πηδάλιο. Σε ότι αφορά σε αυτόν καθ’ αυτόν τον κινητήρα, η Porsche αναφέρει πως η πίεση ψεκασμού του καυσίμου ανέρχεται πλέον στα 200 bar, ενώ σε σχέση με το παρελθόν, ο «flat-six» κινητήρας διαθέτει καλύτερη απόκριση και πιο ομαλή καμπύλη ροπής, χάρη στο διαφορετικό χρονισμό των εκκεντροφόρων και την υιοθέτηση 6 πεταλούδων.

Σε ότι αφορά στο σώμα της κατασκευής, η εταιρεία αναφέρει πως η οροφή, το εμπρός καπό, τα πίσω φτερά, οι πόρτες, το κάλυμμα του κινητήρα αλλά και όλο σχεδόν το πίσω μέρος είναι κατασκευασμένα carbon, για λόγους άμεσα συνδεδεμένους με τη μείωση του βάρους. Φυσικά, τα κρυσταλλα, για τους ίδιους λόγους, είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά. Στον τομέα της αεροδυναμικής, η εταιρεία διατήρησε τις χαρακτηριστικές εισαγωγές αέρα στα εμπρός φτερά που αυξάνουν την κάθετα παραγόμενη δύναμη στον εμπρός άξονα. Πίσω, σημείο αναφοράς είναι η θηριώδης αεροτομή μήκους 1,9 μ. και «βάθους» 400 χλστ. Τα πλάτος δε του πέλματος των πίσω ελαστικών ανέρχεται στα 310 χλστ. και η περιφέρεια τους στον εμπρός άξονα στα 680 από 640 χλστ. Σε ότι αφορά στο σύστημα πέδησης, εμπρός η Porsche υιοθέτησε μια διάταξη με 6πιστονες δαγκάνες και ατσαλένιους δίσκους με διάμετρο 390 χλστ. και πίσω 4πιστονες και δίσκους ίδιας «σύστασης» με διάμετρο 370 χλστ.

Μια χαρακτηριστική αναβάθμιση σε σχέση με το «παλαιό» αγωνιστικό των Γερμανών είναι η δυνατότητα ανεφοδιασμού του ρεζερβουάρ καυσίμου των 120 λίτρων είτε από την αριστερή, είτε από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου -κάτι που εξαρτάται άμεσα από το lay-out του εκάστοτε pit-lane της πίστας. Για πρώτη φορά δε, η Porsche προχώρησε στην εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού με άμεση «σύνδεση» στο κράνος του πιλότου, ενώ αλλαγές στο κόκπιτ έγιναν στα σημεία έδρασης (6 στο σύνολο) του καθίσματος του τελευταίου, καθώς και στη στήριξη των ρυθμιζόμενων ποδοστηρίων.

Πόσο κοστίζουν όλα αυτά; Χωρίς ΦΠΑ, 459.000 ευρώ._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!