Η γερμανική εταιρεία επιβεβαίωσε και επίσημα την έλευση του πρωτοτύπου Mission E στη γραμμή παραγωγής της.
Σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς της Porsche, το εμπορικό ντεμπούτο του ηλεκτρικού, μοντέλου που θα βασίζεται στο πρωτότυπο Mission E, αποτελώντας έναν από τους βασικούς αντίπαλους του αμερικάνικου Tesla S, είναι προγραμματισμένο για το 2020. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας, το λανσάρισμα του Mission E «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην κατηγορία των σπορ αυτοκινήτων».
Προκειμένου τα ως άνω μεγαλόπνοα σχέδια των Γερμανών να πάρουν σάρκα και οστά, οι ιθύνοντες του αναμένεται να δημιουργήσουν περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα πρόκειται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή πάνω από 700 εκ ευρώ. Αρχικά, με την επέκταση της γραμμής συναρμολόγησης αλλά και του τμήματος κατασκευής κινητήρων στις βασικές εγκαταστάσεις της μάρκας στη Στουτγάρδη και εν συνεχεία στο γειτονικό Weissach, όπου θα πραγματοποιηθεί έως το 2020 το μεγαλύτερο κομμάτι της εξέλιξης του μοντέλου.
Το 4θέσιο και 4πορτο Mission Ε, κατά πάσα πιθανότητα, θα λανσαριστεί στην αγορά μ’ ένα εντελώς διαφορετικό όνομα υιοθετώντας πολλές από τις τεχνολογικές κατακτήσεις που έχει ήδη αποκομίσει η Porsche τόσο από το αγωνιστικό 919 Hybrid, όσο και από την «ταπεινότερη» 918 Spyder. Όπως και να ‘χει, οι ιθύνοντες της εταιρείας ευελπιστούν πως το μοντέλο παραγωγής «θα συνδυάζει εξαιρετικές οδηγικές επιδόσεις με πρωτοποριακή πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση».
Θυμίζουμε πως το πρωτότυπο Mission E, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη φετινή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, ήταν εφοδιασμένο με δύο ηλεκτροκινητήρες (Permanent Magnet Synchronous Motors – PMSM), έναν στον εμπρός και έναν στον πίσω άξονα, που τροφοδοτούσαν το αμάξωμα των 2.000 κιλών με συνδυαστική ισχύ που ξεπερνούσε τους 600 ίππους. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα παραπάνω χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν στο Mission E επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 και 200 χλμ./ώρα σε χρόνο 3,5 και 12 δλ., αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, οι μπαταρίες του, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στο δάπεδο για καλύτερη κατανομή του βάρους, διασφαλίζουν αυτονομία που υπερβαίνει τα 500 χλμ. Ένα ακόμα highlight του πρωτοτύπου είναι και το σύστημα φόρτισης που διαθέτει (800 Volt), το οποίο, σύμφωνα με την Porsche, είναι σε θέση να «γεμίσει» τους συσσωρευτές ενέργειας (ιόντων λιθίου, ασφαλώς) σε ποσοστό 80% σε χρόνο μόλις 15 λεπτών προσφέροντας έτσι μια αυτονομία της τάξης των 400 περίπου χιλιομέτρων.
Το νέο Mission E θα βασίζεται, τέλος, σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα, η οποία θα κατασκευαστεί με τη «σύνθεση» ποικίλων υλικών (αλουμίνιο, ανθρακονήματα αλλά και ατσάλι), ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί κατ’ αποκλειστικότητα προκειμένου να «ενσωματώσει» την ηλεκτρική τεχνογνωσία της γερμανικής εταιρείας. Κάτι που αποκλείει την υιοθέτησή της προκειμένου στο απώτερο μέλλον να παραχθούν υβριδικές εκδοχές που θα βασίζονται σε αυτή ή, πολύ περισσότερο, εκδόσεις που θα φιλοξενούν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης._Χ.Α.