X
Επικαιρότητα

Polaris Slingshot: Αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα; (video)

Η Polaris είναι μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή ATV μοντέλων. Σήμερα, όμως, κάνει το μεγάλο άλμα παρουσιάζοντας ένα ιδιόμορφο, τρίτροχο όχημα για έντονες οδηγικές συγκινήσεις: το Slingshot.

Η Polaris είναι μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή ATV μοντέλων. Σήμερα, όμως, κάνει το μεγάλο άλμα παρουσιάζοντας ένα ιδιόμορφο, τρίτροχο όχημα για έντονες οδηγικές συγκινήσεις: το Slingshot.

Αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που σου έρχεται στο νου μόλις αντικρίσεις το εντυπωσιακό –αν μη τι άλλο- Slingshot της Polaris. Η απάντηση, ωστόσο, είναι μάλλον… δύσκολη, αφού η συγκεκριμένη κατασκευή φαίνεται να ακροβατεί, με αρκετή δόση επιτυχίας, είναι η αλήθεια, ανάμεσα και στα δύο. Από μπροστά, θυμίζει έντονα το X-Bowτης KTM, μιας εταιρείας βέβαια με βασικό… μενού την κατασκευή μοτοσικλετών. Η side-by-sideδιάταξη των δύο καθισμάτων του, πάντως, παραπέμπει ευθέως σε αυτοκίνητο και μάλιστα αγωνιστικό, επιλογή που σε κάθε περίπτωση θυμίζει αρκετά το Three Wheeler της Morgan, το οποίο με τη σειρά του κινείται από έναν κινητήρα της… Harley Davidson με απόδοση 115 ίππων. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν πως το νέο Polaris Slingshot θυμίζει έντονα το Can-AmSpyder, μια τρίτροχη μοτοσικλέτα με κινητήρα Rotax 998 κ.εκ. Μπερδευτήκατε, μήπως;

Το Polaris Slingshot είναι –σε κάθε περίπτωση- ένα ιδιότυπο όχημα που απευθύνεται σε ένα κοινό που θέλει να συγκινείται αλλά και να διαφέρει, θυμίζοντας τόσο αυτοκίνητο, ως προς τον κινητήρα, τη θέση οδήγησης και το σύστημα διεύθυνσης, όσο και μοτοσικλέτα, χάρη στο «μονό» πίσω τροχό. Και εξηγούμαστε. Την κίνηση στο εντυπωσιακό Polaris Slingshot προσφέρει ένας 4κύλινδρος Ecotec κινητήρας της General Motors με χωρητικότητα 2,4(!) λίτρων, τοποθετημένος κατά μήκος στο εμπρός τμήμα της κατασκευής. Συνεργάζεται δε με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων σε διάταξη Η, το οποίο μεταφέρει την κίνηση, μέσω άξονα και ιμάντα, στον πίσω τροχό αποδίδοντας 173 ίππους/6.200 σ.α.λ. και 230 Nm ροπής στις 4.700 σ.α.λ. Παρʼ όλα αυτά, οι επιδόσεις που εξασφαλίζει για το ομολογουμένως ελαφρύ αμάξωμα (σ.σ.: το βάρος του αγγίζει μόλις τα 764 κιλά!) δεν ανακοινώνονται από τον κατασκευαστή, αν και εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πως με αναλογία 4,4 κιλών/ίππο οι τελευταίες αναμένονται αρκούντως… συγκλονιστικές. Από εκεί και πέρα, οι δύο εμπρός τροχοί έχουν διαστάσεις 225/45 R18 και ο πίσω 235/55 R20.

Στο… εσωτερικό του Polaris Slingshot δεσπόζουν τα δύο μπάκετ καθίσματα, το… κανονικό τιμόνι και τα τρία κλασσικά για κανονικό αυτοκίνητο ποδωστήρια, ενώ από πλευράς εξοπλισμού, πέραν του ABS και του ESP, συναντάμε, ανάλογα με το ποσό που είναι διατεθειμένος να καταβάλει κανείς, ηχοσύστημα με πλήρη οθόνη αφής. Πόσο κοστίζει το εντυπωσιακό Polaris Slingshot; Ούτε λίγο ούτε πολύ, 23.999 δολάρια, φυσικά στην αγορά τον ΗΠΑ._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!