Αυξάνοντας το πλήθος αλλά και την ένταση των προσπαθειών της για περαιτέρω μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, η ΕΕ επιχειρεί με νεότερες προτάσεις που κατέθεσε να καταστήσει υποχρεωτική την εγκατάσταση μιας πλειάδας συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού σε όλα τα αυτοκίνητα από το 2021 και μετά.
Δώδεκα (12) είναι τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που αναμένεται να καταστούν υποχρεωτικά για τα αυτοκίνητα από το 2021 και μετά, κίνηση που αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι που κάθε χρόνο προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2017, στην ΕΕ έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 25.300 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 135.000, αριθμοί μειωμένοι κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2001 και κατά 20% σε σχέση με τις αντίστοιχα αρνητικές «επιδόσεις» του 2010. Εντούτοις, όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, από το 2013 και μετά δεν έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα που να δείχνουν σαφείς τάσεις περιορισμού του αριθμού των θανάτων στην άσφαλτο.
Θυμίζουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς της ΕΕ έχουν ήδη θέσει ως στόχο τη μείωση των θανάτων στο δρόμο κατά 10.000 άτομα έως το 2030 και συνάμα την αποφυγή σοβαρών τραυματισμών για άλλα 60.000, κάτι που εφόσον επιτευχθεί θα αποτελεί μια σημαντική συμβολή στο μακροπρόθεσμο στόχο για μηδενικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2050.
Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιοι φορείς της ΕΕ, με νεότερες προτάσεις που κατέθεσαν σήμερα, εισηγούνται την υποχρεωτική εγκατάσταση σε κάθε νέο αυτοκίνητο που θα πωλείται από το 2021 και μετά μιας σειράς συστημάτων ασφάλειας, πολλά από τα οποία μάλιστα είναι ήδη διαθέσιμα στα σύγχρονα αυτοκίνητα -κάποια από αυτά ως στοιχεία του βασικού εξοπλισμού τους και κάποια ως προαιρετικά.
Η σχετική λίστα είναι η εξής:
– Σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης (ΙΧ)
– Σύστημα ανίχνευσης ποσότητας αλκοόλ στον οδηγό (ΙΧ, βαν, φορτηγά, λεοφορεία)
– Σύστημα ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού και νωθρότητάς του (ΙΧ, βαν, φορτηγά, λεοφορεία)
– Σύστημα ανίχνευσης και πρόληψης απόσπασης προσοχής του οδηγού (ΙΧ, βαν, φορτηγά, λεωφορεία)
– Καταγραφέας δεδομένων συμβάντων (ΙΧ, βαν)
– Σύστημα αυτόματης εκπομπής σήματος έκτακτης ανάγκης
– Αναβάθμιση των προδιαγραφών των εμπρόσθιων δοκιμών πρόσκρουσης πλήρους πλάτους οχήματος και βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας (ΙΧ, βαν)
– Διεύρυνση της ζώνης πρόσκρουσης κεφαλιού για πεζούς και ποδηλάτες και εγκατάσταση κρυστάλλων ασφαλείας (ΙΧ, βαν)
– Σύστημα υποστήριξης της ταχύτητας κίνησης του οχήματος (ΙΧ, βαν, φορτηγά, λεωφορεία)
– Σύστημα υποβοήθησης διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας (ΙΧ, βαν)
– Αναβάθμιση των προδιαγραφών προστασίας επιβατών σε πλευρική πρόσκρουση (ΙΧ, βαν)
– Κάμερα οπισθοπορείας ή σύστημα ανίχνευσης (ΙΧ, βαν, φορτηγά, λεωφορεία)
Στα επαγγελματικά οχήματα προτείνεται επίσης η επιβολή μιας σειράς μέτρων και συστημάτων, όπως το σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, που στα ΙΧ είναι ήδη υποχρεωτικά.
Θυμίζουμε πως τα συστήματα Emergency Braking Assist και Lane Keeping Assist είναι αυτή τη στιγμή «βασικά» στοιχεία προκειμένου ένα σύγχρονο επιβατικό όχημα να καταφέρει να αποσπάσει την ανώτατη διάκριση των πέντε αστέρων στις καθιερωμένες δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού EuroNCAP.
Αν μη τι άλλο, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συστήματα που προτάθηκαν προς υποχρεωτική υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών είναι το «Σύστημα υποστήριξης της ταχύτητας κίνησης του οχήματος», το οποίο μπορεί να ελέγξει αυτοβούλως την ταχύτητα του αυτοκινήτου σύμφωνα με τα εκάστοτε όρια ταχύτητας -όπου αυτό είναι δυνατόν. Όπως υπογραμμίζουν οι επικριτές του, ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο βήμα προς τη «συνολική διακυβέρνηση της ταχύτητας κίνησης ενός αυτοκινήτου».
Στον αντίποδα, το «Σύστημα ανίχνευσης ποσότητας αλκοόλ στον οδηγό» αποτελεί στοιχείο που η πλειοψηφία των αρμόδιων φορέων υποστηρίζει με θέρμη._Χ.Α.