X
Επικαιρότητα

Περί φορολόγησης μεταχειρισμένων

Σε ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή στην ΕΕ για το καθεστώς φορολόγησης των μεταχειρισμένων οχημάτων, δόθηκε η εξής απάντηση:
Η Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα για το καθεστώς των Τελών Ταξινόμησης Αυτοκινήτων ως προς τις διάφορες συνιστώσες του, ήδη από το 1991 και το εν λόγω καθεστώς αποτέλεσε αντικείμενο διαφόρων διαδικασιών επί παραβάσει κατά της Ελλάδας. Σύμφωνα με την Απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρ. Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Οκτ 1997 (Υπόθεση C-375/95–Επιτροπή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας), η Ελλάδα υποχρεώθηκε να τροποποιήσει τις κανονιστικές της διατάξεις για τα τέλη ταξινόμησης. Ωστόσο η Επιτροπή εξακολουθούσε να πιστεύει ότι οι εν λόγω διατάξεις δεν ήταν σύμφωνες με τη νομολογία του ΔΕΚ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα παρέλειψε να συμμορφωθεί με το επίσημο αίτημα της Επιτροπής να τροποποιήσει τις κανονιστικές της διατάξεις, η Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 8 Φεβρουαρίου 2006. Η υπόθεση C-74/06 εκκρεμεί επί του παρόντος ενώπιον του ΔΕΚ.
Η Επιτροπή είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι βάσει της Υπόθεσης C-393/98 (Gomez Valente), απαγορεύεται πράγματι η φορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με υψηλότερο φόρο από το κατάλοιπο του φόρου που ενσωματώνεται στην αξία των ομοειδών μεταχειρισμένων οχημάτων που είναι ήδη εγγεγραμμένα στο μητρώο της εθνικής επικράτειας. Η θέση της Επιτροπής είναι ότι η Ελλάδα δεν τήρησε την εν λόγω αρχή κατά την εφαρμογή των κλιμάκων απόσβεσης που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του Τέλους Ταξινόμησης εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή συμφωνεί με το ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το άρθρο 90 και τις ελευθερίες που διασφαλίζει η συνθήκη ΕΚ, και ότι οι Ελληνικές αρχές οφείλουν να εξασφαλίζουν διαφάνεια κατά την εφαρμογή του τέλους ταξινόμησης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Εν προκειμένω το ΔΕΚ αποφάνθηκε στην υπόθεση Gomez Valente ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων καταρτίζονται οι επίσημες κλίμακες απόσβεσης πρέπει να δημοσιοποιούνται (Παράγραφος 34). Η έλλειψη διαφάνειας αποτελεί επομένως μια άλλη πτυχή για την οποία η Επιτροπή εκφράζει τις αμφιβολίες της στο πλαίσιο της προαναφερθείσας Υπόθεσης (C-74/06), που επί του παρόντος εκκρεμεί ενώπιον του ΔΕΚ.
Εάν το ΔΕΚ συμφωνήσει με τη θέση της Επιτροπής στην Υπόθεση C-74/06, οι Ελληνικές Αρχές οφείλουν να επιστρέψουν τα Τέλη Ταξινόμησης που επιβλήθηκαν καθ’ υπέρβαση αυτών που επιτρέπει το Κοινοτικό Δίκαιο, σύμφωνα με τη νομολογία του ΔΕΚ επί του θέματος «ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», (βλ. Υποθέσεις C-129/00 & C-343/96 ).
Πηγή: AΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!