X
Επικαιρότητα

ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ + ΚΑΠΝΙΣΜΑ = 1.500 ΕΥΡΩ

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο παρουσία παιδιών κάτω των 12 ετών προβλέπει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Υγείας.

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο παρουσία παιδιών κάτω των 12 ετών προβλέπει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Υγείας.
Πολύ ακριβά θα πληρώνουν πλέον οι… μερακλήδες το κάπνισμα στο αυτοκίνητο, εφόσον σε αυτό επιβαίνουν παιδία ηλικίας κάτω των 12 ετών. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, για την παράβαση αυτή (σ.σ.: η οποία θα πιστοποιείται από την Αστυνομία) θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα ο οποίος καπνίζει, ανεξάρτητα αν είναι ο οδηγός του οχήματος ή όχι. Μάλιστα, η σχετική τροπολογία επιβάλλει το διπλασιασμό του παραπάνω προστίμου (3.000 ευρώ) αν αυτός που καπνίζει οδηγεί όχημα δημοσίας χρήσης. Συν τοις άλλοις, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα επιβάλλεται στους οδηγούς επιπλέον αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα 1 μηνός για κάθε παράβαση, ακόμα και στην περίπτωση που η τελευταία δεν διαπράττεται από τους ίδιους, αλλά από κάποιο άλλο επιβαίνον στο εν λόγω όχημα πρόσωπο.
Το μέτρο, ως προς την ουσία του, ασφαλώς και βρίσκεται πως τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνού για τα παιδία. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε αν η ελληνική πολιτεία πιστεύει πως έχει εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, και με τον ίδιο μάλιστα ζήλο, ώστε τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας, να μην εκτίθενται και σε άλλους, πολύ πιο ουσιαστικούς κινδύνους σε σχέση με το αυτοκίνητο, άμεσα συνδεδεμένους με την ίδια τους τη ζωή, για παράδειγμα (σ.σ.: αλήθεια, με ποια διαδικασία το κράτος ελέγχει την ικανότητα των οδηγών οχημάτων δημοσίας χρήσης σε τακτικό επίπεδο και δει εκείνων των σχολικών;) ή, πράγμα που απευχόμαστε, απλά πρόκειται για μία ακόμα «αφορμή» ώστε τα γεμίσουν έστω και ευκαιριακά τα κρατικά ταμεία… _Χ.Α.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!