X
Επικαιρότητα

Παγκόσμια Ημέρα Οδικής Ασφάλειας

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας υγείας -που φέτος είναι αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια- η Π.Ο.Υ. με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σημαίνει συναγερμό

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία (7 Απριλίου) είναι αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια. Με ευκαιρία αυτή η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έδωσε στην δημοσιότητα ορισμένα πολύ δυσάρεστα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα, επισημαίνοντας μάλιστα πως αν δεν παρθούν μέτρα από τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις, οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν τα επόμενα 20 χρόνια σε ποσοστό …65%.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: Σε παγκόσμιο επίπεδο χάνονται κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα 1.200.000 άνθρωποι, ενώ 50 περίπου εκατομμύρια τραυματίζονται ή συνεχίζουν την ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες. Το συνολικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπερνά πλέον τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο της συνολικής βοήθειας που λαμβάνουν ως οικονομική ενίσχυση οι φτωχές χώρες από τους διεθνείς οργανισμούς και τα πλουσιότερα κράτη. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 120.000 άτομα και άλλα 2.400.000 τραυματίζονται σοβαρά ή ελαφρότερα, λόγω της εμπλοκής τους σε τροχαίο. Η Π.Ο.Υ. έδωσε επίσης στη δημοσιότητα και τα ποσοστά θνησιμότητας που προέκυψαν, ανά 100.000 κατοίκους, από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν ανά τον κόσμο το 2002. Δείτε χαρακτηριστικά τον πίνακα που ακολουθεί, με τα σχετικά στοιχεία και των πέντε ηπείρων:

ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Ευρώπη 11,0% -12,0%
Ωκεανία 11,0% -12,0%
Αμερική 12,1% -16,2%
Ασία 16,3% -19,0%
Αφρική 19,1% -28,3%

Τα συμπεράσματα που εξάγονται, είναι το εξής …ένα: «Όπου φτωχός και η μοίρα του». Στις ηπείρους που αποτελούνται κυρίως από κράτη με σοβαρά βιοτικά προβλήματα, τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα, καθώς όταν πεινάς ή έχεις εμφύλιο στη χώρα σου, το να πας τον τραυματία γρήγορα στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να μην πεθάνει είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Στην Ευρώπη και στην Ωκεανία, όπου ευρίσκονται τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη, οι αριθμοί είναι οι κατώτεροι δυνατοί.

ΕΛΛΑΔΑ
Τα ποσοστά θνησιμότητας ανά 100.000 κατοίκους στην πατρίδα μας είναι από μεγάλα έως απογοητευτικά: 20%, αριθμός τεράστιος, αν αναλογιστεί κανείς πως τόσο υψηλά δεδομένα παρατηρούνται στα κράτη της Αφρικής, με σαφώς δυσκολότερες συνθήκες οδήγησης και κατώτερη οδική υποδομή. Αδικαιολόγητο ποσοστό σε κάθε περίπτωση, όταν στην ήπειρό μας υπάρχουν κράτη (Ολλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία) με έξι μόλις θύματα στους δρόμους ανά 100.000 κατοίκους. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν στους δρόμους 1.650 άνθρωποι και τραυματίζονται 22.000, σε 17.000 τροχαία ατυχήματα.

ΚΑΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΠΠΑ) επισημαίνει ότι το ποσοστό χρήσης του παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι μόλις 15%, όταν βάσει ερευνών το ειδικό κάθισμα μειώνει τους θανάτους μικρών παιδιών κατά 54% και των βρεφών κατά 71%. Ακόμη, ένας στους πέντε Έλληνες δεν θα σκοτωνόταν στο δρόμο αν ήταν δεμένος στο αυτοκίνητό του με την ζώνη ασφαλείας. Ακριβώς το ίδιο θα συνέβαινε αν οι μοτοσικλετιστές, την ώρα του ατυχήματος, φορούσαν το κράνος τους. Και τέλος, 200 άνθρωποι θα ήταν ακόμα μαζί μας, αν οι οδηγοί των αυτοκινήτων δεν είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ προτού καθήσουν στο τιμόνι.

Όπως βλέπετε, ορισμένα πράγματα μπορούν να γίνουν περισσότερο απλά και να θρηνούμε λιγότερο, αν τα καθιερώσουμε ως καλές συνήθειες στην καθημερινή οδηγική μας ζωή…

(Πηγές: Reuters, AP, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!