X
Επικαιρότητα

Οριστικό διαζύγιο GM-Saab

«Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Saab», καθώς η εταιρία περνά ξανά σε σουηδικά χέρια.

Μετά από 20 περίπου χρόνια στην κατοχή της GM, η Saab επιστρέφει και πάλι σε Σουηδικά χέρια. Αυτό αποφάσισε το δικαστήριο του Vänersborg, που ενέκρινε την Παρασκευή την αίτηση για αναδιοργάνωση και αναδόμηση της εταιρίας, η οποία υποβλήθηκε από αντιπροσώπους της Saab το ίδιο πρωί.
“Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Saab”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jan Åke Jonsson, Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρίας. «Ξαναδημιουργούμε τη Saab Automobile ως μια ξεχωριστή οντότητα. Ο δρόμος μπροστά μας δε θα είναι εύκολος. Πολλοί έχουν ήδη υποφέρει αρκετά ως αποτέλεσμα της κρίσης στην αυτοκινητοβιομηχανία και οι θυσίες θα είναι ένα κομμάτι του μέλλοντος, όμως μετά από μια περίοδο σκληρών αποφάσεων, θα έχουμε θέσει τη βάση για ένα νέο ξεκίνημα».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «η Saab διαθέτει ένα εμπορικό σήμα καλά εδραιωμένο τόσο στη Σουηδία όσο και παγκόσμια. Έχουμε μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική παραγωγή και έχουμε μια δυνατή γκάμα μοντέλων σε ανάπτυξη. Γι’ αυτό και επιλέξαμε αυτό το δρόμο. Το μέλλον θα είναι σκληρό, αλλά υπάρχει η δέσμευση να στηρίξουμε τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία και η Saab θα μας βοηθήσει στη σκληρή εργασία που έχουμε μπροστά μας»
Το δικαστήριο του Vänersborg όρισε μία ομάδα τριών ατόμων που θα καταρτίσουν το σχέδιο αποτελμάτωσης της εταιρίας. Ο Jan Åke Jonsson, που διατηρεί τη θέση του, είναι ένας εξ αυτών. Οι άλλοι δύο είναι οι Guy Lofalk, δικηγόρος, που ορίστηκε ως διαχειριστής και ο Stephen Taylor, ειδικός σε παγκόσμιες αναδιοργανώσεις.
Το πρώτο μέλημα των υπευθύνων είναι να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της εταιρίας, τα οικονομικά της οποίας κινούνται επί χρόνια σε αρνητικά πρόσημα. Κατόπιν, θα εκπονήσουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης. Αρωγοί στην προσπάθειά τους φιλοδοξούν ότι θα είναι τα νέα 9-5, 9-3Χ και 9-4Χ, τα οποία θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες, αναβαθμίζοντας έτσι την προϊοντική γκάμα της Saab.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!