X
Επικαιρότητα

Opel Zafira 1.6 CNG Turbo

Το πρώτο υπερτροφοδοτούμενο CNG μοντέλο της παρουσιάζει η Οpel, με ισχύ 150 ίππων και κατανάλωση μόλις 5,3 κιλά/100 χλμ.

H Οpel, στις αρχές Ιανουαρίου, πρόκειται να εμπλουτίσει την γκάμα των CNG (Compress Natural Gas) μοντέλων της με το πρώτο υπερτροφοδοτούμενο Zafira, χωρητικότητας 1.6 λίτρων, με απόδοση150 ίππων. Η επίσημη παρουσίασή του αυτοκινήτου θα γίνει στην έκθεση της Μπολόνια (5-14 Δεκεμβρίου). Μέχρι τώρα τα οχήματα φυσικού αερίου της Opel ήταν το Zafira 1.6 CNG ecoFLEX και το Combo 1.6 CNG ecoFLEX αμφότερα ατμοσφαιρικά, με 94 ίππους.
Παρά την διάταξη των τεσσάρων ρεζερβουάρ φυσικού αερίου, τα οποία βρίσκονται τοποθετημένα κάτω από το δάπεδο και συγκεκριμένα στον πίσω άξονα, η πολυχρηστικότητα και η ευρυχωρία του αυτοκινήτου παραμένουν ανάλογα των συμβατικών εκδόσεων. Το σύστημα CNG περιλαμβάνει την τεχνολογία monovalent plus που παρέχει την δυνατότητα καύσης τόσο φυσικού αερίου όσο και βενζίνης.
Στην πράξη, το νέο Zafira καταναλώνει μόλις 5,3 kg φυσικού αερίου ανά 100 χλμ. εκπέμποντας 144 γρ./χλμ. διοξειδίου του άνθρακα. Σε σχέση με το Zafira των 95 ίππων, εκπέμπει μόλις έξι γραμμάρια επιπλέον, ταυτόχρονα όμως προσφέρει αυξημένη ιπποδύναμη, κατά 60%.
Ο κινητήρας του διαθέτει ειδικά έμβολα, βαλβίδες και, όπως είναι φυσικό, ξεχωριστά συστήματα ψεκασμού για τις δύο μορφές καυσίμου. Η αυτονομία με το φυσικό αέριο είναι 370 χλμ. ενώ το επιπρόσθετο ρεζερβουάρ βενζίνης, των 14 λίτρων, μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη 150 χλμ.
Στατιστικά, ένα αυτοκίνητο CNG καταναλώνει 50% λιγότερο καύσιμο από ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο. Ήδη, εντός του 2008, έχουν πουληθεί 75.000 οχήματα φυσικού αερίου σε αγορές που έχουν την ανάλογη υποδομή, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ελβετία.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!