X
Επικαιρότητα

Opel-GM: κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για το μέλλον της General Μotors αλλά και της Opel, της μεγαλύτερης θυγατρικής εταιρείας της στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η General Motors και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν βελτιωμένη πρόταση ανταλλαγής χρέους με μετοχές στους κατόχους ομολόγων της GM, με βάση την οποία οι τελευταίοι θα αποκτήσουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του εταιρικού σχήματος που θα δημιουργηθεί από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, καθώς επίσης θα έχουν και δικαίωμα εξαγοράς επιπλέον ποσοστού 15%.
Σε αντάλλαγμα για τα παραπάνω, οι πιστωτές (που κατέχουν χρέος ύψους 27 δις δολαρίων της General Motors, ποσό που ισοδυναμεί με το 20% των οφειλών της) θα πρέπει να μην αντιτεθούν στην προσπάθεια πώλησης των κερδοφόρων στοιχείων της General Motors στη νέα εταιρεία που θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, από τη στιγμή που η GM εισέλθει σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.
Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, η Ε.Ε. έχει προγραμματίσει για τις 29 Μαΐου συμβούλιο μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Εμπορίου των μελών της, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της Opel. Οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι όποια κι αν είναι η λύση που θα προταθεί, πρέπει να είναι σύννομη με τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικής βοήθειας.
Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Βερολίνο μεταξύ γερμανικών αρχών και ιθυνόντων της General Motors δεν έφτασαν σε συμφωνία για απόφαση κρατικής ενίσχυσης στην Opel, που να έχει ως στόχο την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της, στο ενδεχόμενο που η General Motors βρεθεί υπό καθεστώς πτώχευσης.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!