X
Επικαιρότητα

Οι συνέπειες του ισχυρού ευρώ

Το ισχυρό έναντι του δολαρίου ευρώ, που κάνει πανάκριβα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη και πωλούνται στις ΗΠΑ, δίνει το έναυσμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες της γηραιάς ηπείρου να προωθήσουν η κάθε μία με το δικό της τρόπο ένα νέο επιχειρηματικό «άνοιγμα» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Γνωστή είναι η πρόθεση της Fiat Group Automobiles να δραστηριοποιηθεί εκεί, ιδρύοντας μονάδα παραγωγής στη Βόρεια Αμερική, όπου θα κατασκευάζονται τα σπορ μοντέλα της Αlfa Romeo. Άλλωστε, ένας από τους στόχους της ιταλικής εταιρείας είναι να επιστρέψει στην αγορά των ΗΠΑ, έπειτα από απουσία 13 ετών.
Όμως, σχέδια για το κτίσιμο εργοστασίου στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ έχει και το VW Group, που ήταν ο πρώτος κατασκευαστικός όμιλος που λειτούργησε εργοστάσιο στις ΗΠΑ, του οποίου οι εργασίες ανεστάλησαν πριν από 20 χρόνια. Μέχρι τα μέσα της χρονιάς θα ξέρουμε αν αυτό θα αποφασιστεί οριστικά. Μελλοντικός στόχος του Group είναι, σε αυτή την περίπτωση, οι πωλήσεις του στη Βόρειο Αμερική να φθάσουν τις 800.000 μονάδες.
Εάν το ευρώ παραμείνει ισχυρό δεν αποκλείεται και άλλες εταιρείες να επιχειρήσουν την «απόβαση» στην Αμερική. Μεταξύ αυτών που το σκέφτονται σοβαρά είναι ο όμιλος PSA Peugeot Citroen, αλλά και η Renault. Να μη ξεχνάμε ότι σήμερα ένας εργάτης στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία κερδίζει 10 ευρώ την ώρα περισσότερα, από ένα συνάδελφό του στην Αμερική. 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!