X
Επικαιρότητα

Οι πράσινες πόλεις

Η Στοκχόλμη και το Αμβούργο βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις.

Με το 74% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμένουν σε πόλεις άνω των 5.000 κατοίκων, η ανάγκη για υγιεινές συνθήκες διαβίωσης στο αστικό περιβάλλον είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕ καθιέρωσε το βραβείο της Πράσινης Ευρωπαϊκής Πόλης. Η Στοκχόλμη θα κατέχει τον τίτλο για το 2010, με το Αμβούργο να παίρνει τη σκυτάλη για το 2011.
Η κριτική επιτροπή δήλωσε εντυπωσιασμένη από το πρόγραμμα της σουηδικής πρωτεύουσας για τον καθαρισμό των υδάτων, τη μείωση της ηχορύπανσης, την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Το 95% των 800.000 κατοίκων της Στοκχόλμης ζουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από πάρκα! Το σύστημα διοδίων για το κέντρο της πόλης συνέβαλε στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25%, σε σχέση με το 1990.
Το Αμβούργο, η πανέμορφη πόλη των 1,8 εκατ. κατοίκων, παρουσιάζει εξαιρετική ποιότητα ατμόσφαιρας. Σχεδόν το 100% των κατοίκων του έχουν πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, σε απόσταση 300 μέτρων. Ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτίρια, θεωρήθηκε πάντως το «κλειδί» για την ανάδειξη του Αμβούργου ως «Πράσινης πόλης» του 2011.
«Συγχαίρω τη Στοκχόλμη και το Αμβούργο για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, προκειμένου να δώσουν προτεραιότητα στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Μπορούν να γίνουν πρότυπα για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις», σχολίασε ο αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, κατά τη διάρκεια της απονομής που έγινε στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, η Βουδαπέστη κέρδισε το βραβείο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, χάρη στην ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, αλλά και τη βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς._Κ.Μπ.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!