X
Επικαιρότητα

Οι παρενέργειες των… τεκμηρίων διαβίωσης

Τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης και του ΣΕΑΑ προκαλούν τα σχέδια για την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην αγορά αυτοκινήτου η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα τεκμήρια διαβίωσης, ανάμεσά τους και αυτά για τα ΙΧ αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει κλονισμό της αγοράς, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ακυρώσεις σε παραγγελίες νέων αυτοκινήτων.
«Πώς να δεσμευτεί κάποιος να αγοράσει αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού όταν δεν γνωρίζει τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας;» διερωτάται ο κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος, χαρακτηρίζοντας ατελέσφορα μέτρα τα τεκμήρια διαβίωσης.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, χαρακτήρισε «μετριοπαθή» τα τεκμήρια που τελικά θα υιοθετηθούν, δεν έχει δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα τεκμήρια θα είναι συναθροιζόμενα. Αν δηλαδή κάποιος έχει στην κατοχή του δύο αυτοκίνητα, αξίας 14.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, το τεκμαρτό του εισόδημα θα αντιστοιχεί σε 24.000 ευρώ, και με βάση αυτό το ποσό θα διαμορφώνεται ο φόρος που θα κληθεί να καταβάλει.
Το τεκμήριο διαβίωσης για τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ίσχυε από το 1980 για 23 έτη. Το 2003, με απόφαση της τότε κυβέρνησης ουσιαστικά καταργήθηκε, καθώς αφορά πλέον μόνο τα οχήματα των οποίων η εργοστασιακή αξία υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!