top icon
Επικαιρότητα

Οι γερμανικές εκλογές και το μέλλον της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας

Το εκλογικό αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να επιταχύνει τις… οικολογικές εξελίξεις στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία που συνεχίζει, παρά τους πρόσφατους κλυδωνισμούς, να αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας.

Μετά και τη χθεσινή διαβεβαίωση του Σοσιαλδημοκρατών του SPD του Μάρτιν Σούλτς ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα με τους συντηρητικούς της Άντζελα Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU της νυν Καγκελαρίου φαίνεται να μην έχουν άλλη επιλογή από τη σύμπραξή τους με τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FPD και το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruenen) ώστε να εξασφαλιστεί για την επόμενη 4ετία η πολυπόθητη πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή βουλή της χώρας.

Παρά τις προφανείς δυσκολίες συνεννόησης που παρουσιάζει ο «γάμος» των τριών αυτών κομμάτων, το εν λόγω σενάριο αρχίζει πλέον να διαφαίνεται ως η μόνη λύση για την υπέρβαση του διαφαινόμενου κυβερνητικού αδιεξόδου, πολλώ δε μάλλον με δεδομένο το γεγονός πως καμία από τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν επιθυμεί μια νέα προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με έγκυρους διεθνείς αναλυτές, ένα κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα μετέχουν το CDU, το FPD και οι Die Gruenen θα επιταχύνει τον μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας προς μια ακόμα πιο οικολογική κατεύθυνση με δεδομένες τις «αυστηρές» θέσεις του κόμματος των Πρασίνων, στο οποίο ηγείται σήμερα ο Τζεμ Οζντεμίρ, σε θέματα που αφορούν στην ενέργεια και το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα των Πρασίνων, ήδη από τα πρώιμα στάδια της προεκλογικής περιόδου, έχει υποστηρίζει με θέρμη πως το αργότερο έως το 2030 οι πόλεις της Γερμανίας θα πρέπει να απαγορεύσουν την πώληση αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες. Αντίστοιχος είναι και οι θέσεις του κόμματος και στον τομέα της ενέργειας, με τους Πράσινους να υποστηρίζουν για περιβαλλοντικούς λόγους το κλείσομο όλων των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα καταναλώνοντας λιγνίτη.

Σε πρόσφατη μάλιστα τηλεοπτική του συνέντευξη, εκπρόσωπος των Πρασίνων είχε κατηγορήσει ανοιχτά την Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων –και όχι μόνο- επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Καγκελάριος αφήνει τους εκλογείς στο σκοτάδι για το πώς θα χειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας, την προστασία του περιβάλλοντος. Στο σκοτάδι είναι και για το πώς σκοπεύει να εκσυγχρονίσει την αυτοκινητοβιομηχανία, που είναι ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας για τη χώρα».

Χαρακτηριστική επίσης και η παλαιότερη δήλωση του Δημάρχου της Στουτγάρδης, Fritz Kuhn, ο οποίος υποστηρίζεται από το κόμμα των Πρασίνων:

«Θέλουμε να απομακρυνθούμε από το πετρέλαιο και να επικεντρωθούμε στην αειφόρο ανάπτυξη και την δημιουργία ηλεκτρικών οχημάτων που κινούνται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ