Περισσότερες από 120 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι Tesla, Uber και Lyft, εκφράζουν μέσω της νομικής αυτή τη φορά οδού τις ενστάσεις τους στο εκτελεστικό διάταγμα Trump που, μεταξύ άλλων, απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών.
Τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley συμπαρατάχθηκαν από την περασμένη ήδη Κυριακή υποστηρίζοντας… ομαδικά μια νομική μάχη απέναντι στο πρόσφατο διάταγμα του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, έχοντας προηγουμένως καταγγείλει και δημοσίως τις διατάξεις του. Στο σχετικό υπόμνημα, το οποίο βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με τη μήνυση που κατέθεσε πριν λίγες μέρες εναντίον του Προέδρου Trump ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας της Washinghton, Bob Ferguson, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως στο επίμαχο διάταγμα παρατηρείται «σημαντική απόκλιση από τις αρχές της δικαιοσύνης που διέπει το σύστημα μετανάστευσης των ΗΠΑ εδώ και πενήντα χρόνια».
Εν συνεχεία, ο νομικός οίκος Mayer Brown LLP, ο οποίος συνέταξε το εν λόγω υπόμνημα, το οποίο υπογράφει ο δικηγόρος, Andrew Pincus, επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Το εκτελεστικό διάταγμα καθιστά για τις αμερικάνικες εταιρείες πιο δύσκολη και πιο ακριβή σε κόστος την πρόσληψη αλλά και τη διατήρηση σε αυτές μερικών εκ των καλύτερων εργαζομένων του κόσμου διαταράσσοντας με τον τρόπο αυτό τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επίσης, απειλεί την ικανότητα των εταιρειών να προσελκύσουν νέα ταλέντα και κατ΄επέκταση τις επενδύσεις στις ΗΠΑ».
Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο Elon Musk, ο άνθρωπος που ελέγχει σήμερα τις τύχες του τεχνολογικού κολοσσού που ακούει στο όνομα Tesla, είχε εκφράζει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter τις αντιρρήσεις του σε σχέση με το «απαγορευτικό» διάταγμα Trump, αναρτώντας τα εξής:
«Η συνολική απαγόρευση εισόδου για τους πολίτες ορισμένων, κυρίως μουσουλμανικών, χωρών δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας».
Την ίδια στιγμή, ο Musk συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του στην ομάδα συμβούλων του Προέδρου Trump, η οποία έχει ως αντικείμενο την «κατάθεση προτάσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγή νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ». Σε αυτή λαμβάνει μέρος και η CEO της General Motors, Mary Barra, όχι όμως πλέον και ο Διευθύνων Σύμφβουλος της Uber, Travis Kalanick, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη Πέμπτη ύστερα από τις έντονες πιέσεις και αντιδράσεις των… πελατών του που είχαν ως αφορμή τόσο τη συμμετοχή του ίδιου στην ομάδα συμβούλων του Προέδρου Trump, όσο και την απόφαση της εταιρείας του να συνεχίσει να προσφέρει τις μεταφορικές της υπηρεσίες την 28η Ιανουαρίου, ημέρα που στη Ν. Υόρκη είχε προκηρυχτεί γενική απεργία από τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι εξέφραζαν με τον τρόπο αυτό την εναντίωσή τους απέναντι στο εκτελεστικό διάταγμα του αμερικανού Προέδρου.
Αξίζει να προσθέσουμε πως στην αρχική λίστα των 90 εταιρειών που κατέθεσαν το σχετικό υπόμνημα μέσω του οίκου Mayer Brown LLP, συναντάμε, εκτός από τις Tesla, Uber και Lyft, πολύ «μεγάλα» ονόματα και εταιρείες από τον κλάδο της τεχνολογίας, όπως οι Apple, Dropbox, eBay, Facebook, Google, Intel, LinkedIn, Microsoft, Mozila,Netflix, PayPal, Pinterest, Reddit και Twitter.
Θυμίζουμε με την ευκαιρία πως την περασμένη εβδομάδα η Apple είχε δηλώσει δημοσίως πως το διάταγμα Trump «είναι μια πολιτική που δεν υποστηρίζουμε», με την Microsoft, την ίδια στιγμή να κάνει λόγο για «παράπλευρες απώλειες στη φήμη και τις αξίες των ΗΠΑ εξαιτίας του διατάγματος». Από τη μεριά του, ο CEO της Netflix, Reed Hastings, σημείωσε με νόημα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τις προηγούμενες μέρες πως οι αποφάσεις του Προέδρου «είναι εναντίον της Αμερικής και προκαλούν πόνο σε όλους». Ακόμα πιο καυστικός ήταν ο Sergey Brin, ο συνιδρυτής της Google, ο οποίος σημείωσε πως «είμαι εδώ επειδή είμαι πρόσφυγας»._Χ.Α.