top icon
Επικαιρότητα

«Όχι» της Γερουσίας στους Big 3

Το νομοσχέδιο για παροχή δανείου 14 δισ. δολαρίων σε GM, Ford και Chrysler δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους.

Ένα βήμα πιο κοντά στην πτώχευση βρίσκονται πλέον η General Motors και η Chrysler, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για την άμεση οικονομική βοήθεια τους από τη Γερουσία. Η Ford δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται όμως να επηρεάσει έντονα την παραγωγή οχημάτων της.
 
Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από τους 52 Δημοκρατικούς γερουσιαστές, τη στιγμή που χρειαζόταν τουλάχιστον 60 ψήφους για να γίνει δεκτό.
 
«Θα μπορούσαμε να συνεδριάζουμε επί ημέρες, και πάλι όμως δεν θα είχαμε κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές», σχολίασε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, επιρρίπτοντας ευθύνες στους Ρεπουμπλικάνους.
 
Ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης είναι η άρνηση των εργαζομένων στους Big 3, οι οποίοι υπάγονται στη συνδικαλιστική ένωση UAW (United Auto Workers) να αποδεχτούν μείωση των αποδοχών τους.
 
Ο Λευκός Οίκος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ από το Πρόγραμμα Ανακούφισης Προβληματικών Επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 700 δισ. ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα να μην επιβληθούν όροι στις εταιρείες, προκειμένου να λάβουν το δάνειο των 14 δισ. δολαρίων._Κ.Μπ.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ