X
Επικαιρότητα

Ο V8 της Bentley γίνεται 50 ετών

Ο μακραίωνος V8 της Bentley γιορτάζει τα 50α του γενέθλια και όπως το καλό κρασί γίνεται ολοένα και καλύτερος με την πάροδο του χρόνου.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1959 στις Bentley S2 Continental και χάρη στη συνεχή του εξέλιξη εξακολουθεί σήμερα να βρίσκεται κάτω από το καπό των Arnage, Azure, και Brooklands. Όπως δηλώνει ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το Sir Henry Royce Memorial Foundation, «ο σημερινός κινητήρας βασίζεται απόλυτα στον αρχικό σχεδιασμό. Παρόλα αυτά και χάρη στην εφαρμογή των σύγχρονων συστημάτων, όπως του ψεκασμού καυσίμου, της υπερτροφοδότησης και του εναλλάκτη θερμότητας, η ισχύς και η ροπή του κινητήρα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 150%, ενώ ταυτόχρονα πληροί και τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για τις εκπομπές καυσαερίων. Πρόκειται για μία μοναδική ιστορία μηχανικής η οποία εκτυλίσσεται εδώ και πέντε δεκαετίες». Χαρακτηριστική είναι μία ακόμα δήλωση που είχε λάβει χώρα σε επίσημη παρουσίαση, σύμφωνα με την οποία ο σημερινός κινητήρας θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει εάν στην εισαγωγή του αέρα τοποθετούνταν η εξάτμιση του πρώτου V8 του 1959!
Στην Brooklands ο V8 των 6,75 λτ. αποδίδει 530 ίππους και την εκπληκτική ροπή των 1.050 Nm. Με όλη αυτή τη δύναμη κάτω από το καπό, το θηριώδες κουπέ επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 5 δευτ., ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 296 χλμ./ώρα.
Τα 50 χρόνια ζωής αποτελούν μοναδικό ρεκόρ για ένα κινητήρα, όμως με τους νέους κανονισμούς σχετικά με τις εκπομπές καυσαερίων να γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί, το τέλος της καριέρας του V8 είναι ήδη ορατό. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Bentley σκοπεύει να παρουσιάσει τον αντικαταστάτη του στις Arnage του επόμενου έτους. _Γ.Κυρ.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!