X
Επικαιρότητα

O νέος συγκοινωνιακός χάρτης

Ενιαίο εισιτήριο διάρκειας εννενήντα λεπτών για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς -επέκταση των λεωφορειολωρίδων χωρίς την είσοδο αυτοκινήτων ταξί σε αυτές -δημιουργία οκτώ γραμμών λεωφορείων διάρκειας 24 ωρών – πρόστιμα με αυστηρότητα και επιστροφή των παρκομέτρων προβλέπει ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης των Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα που που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριος Μιχάλης Λιάπης, είναι τα ακόλουθα:

Ιδρύεται ενιαίο εισιτήριο με τιμή ένα ευρώ, με την χρήση του οποίου ο επιβάτης θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όσα μέσα μαζικής μεταφοράς του είναι αναγκαία, με χρονική διάρκεια μιάμιση ώρα. Από το μέτρο εξαιρούνται οι μετακινήσεις με τον Προαστιακό και το Μετρό προς το διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ελλατώνεται από 8 σε 6 ευρώ το αντίτιμο του εισιτηρίου του Προαστιακού και του Μετρό προς τον διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς επίσης το τμήμα του Προαστιακού από τον Σταθμό Λαρίσης μέχρι την Δουκίσσης Πλακεντίας εντάσσεται στις αστικές συγκοινωνίες με κόστος για τον επιβάτη 0,70 ευρώ.

Δημιουργούνται γραμμές Εxpress, με περιορισμένο αριθμό στάσεων, που θα συνδέουν σημαντικές περιοχές, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες τροφοδοτικές γραμμές για την διαδικασία της μετεπιβίβασης προς τα μέσα σταθερής τροχιάς (Τραμ, Μετρό και Προαστιακός).

Καθιερώνεται η λειτουργία οκτώ λεωφορειακών γραμμών σε 24ωρη βάση και επιμηκύνεται το ωράριο του Μετρό και των ΗΣΑΠ. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί κάθε μέρα από τις 5 το πρωί μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ το Σάββατο θα ολοκληρώνει μισή ώρα αργότερα. Ο ΗΣΑΠ θα δουλεύει από τις 5 το πρωί ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα και το Σάββατο ως τη μία και μισή.

Προεκτείνεται το δίκτυο των λεωφορειoλωρίδων από 38 χιλιόμετρα που είναι σήμερα σε 47, ενώ στα σχέδια του Υπουργείου είναι να ξεπεράσουν αρκετά τα 50 χιλιόμετρα. Ο υπουργός έκανε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ταξί στις λεωφορειολωρίδες.

Έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη του Τραμ και γι αυτό το λόγο προωθείται η διαδικασία για την την παροχή προτεραιότητας στο μέσο («πράσινο κύμα»). Ο υπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα γραφειοκρατίας για να προχωρήσει αμέσως η διαδικασία αυτή και ανακοίνωσε πως σε πρώτη φάση οι επεκτάσεις του Τραμ θα είναι προς τον Πειραιά και τη Βούλα, ενώ ύστερα θα ακολουθήσουν επεκτάσεις προς Γουδί και Βύρωνα. Το Τράμ θα εξυπηρετεί επιβάτες καθημερινά από τις 5 το πρωί ως τις 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα δουλεύει σε 24ωρη βάση.

Επανέρχεται το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς επιστρέφουν τα παρκόμετρα. Σε συννενόηση με το δήμο Αθηναίων θα ιδρυθούν μέχρι το τέλος της άνοιξης περίπου 4.000 θέσεις, ενώ θα απομακρυνθούν 20.000 παρατημένα αυτοκίνητα και θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι στάθμευσης για δίτροχα. Παράλληλα, θα ισχυροποιηθεί η αστυνόμευση και θα αυξηθούν τα επιβαλλόμενα πρόστιμα στους παραβάτες.

Θα περιοριστεί η τροφοδοσία των καταστημάτων κατά τις ώρες αιχμής. Έτσι τα μεγάλα καταστήματα θα τροφοδοτούνται με εμπορεύματα κυρίως τις απογευματινές και βραδυνές ώρες.

Οι δημοτικές συγκοινωνίες θα επανασχεδιαστούν από μηδενική βάση και με νέα αρχιτεκτονική, που θα στηρίζεται στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Αστικών Συγκοινωνιών, που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Παράλληλα προχωρά και το έργο της τηλεματικής, μέσα από το οποίο ο επιβάτης θα μπορεί να βλέπει στη στάση που περιμένει ποιο λεωφορείο πλησιάζει.

Όπως δήλωσε ο κύριος Μιχάλης Λιάπης, μερικά από τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα, όπως η αστυνόμευση, το ωράριο λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και η ελάττωση του εισιτηρίου σε Μετρό και Προαστιακό. Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο κεντρικός στόχος είναι να αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες και από ένας προς τρεις που είναι η αναλογία σήμερα να γίνει ένας στους δύο.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!