X
Επικαιρότητα

Νέος 2λιτρος κινητήρας 450 ίππων από τη Volvo

Έναν πρωτοποριακό 4κύλινδρο κινητήρα βενζίνης της οικογένειας Drive-E με απόδοση 450 ίππων παρουσιάζει, σε πειραματική προς το παρόν μορφή, η Volvo.

Έναν πρωτοποριακό 4κύλινδρο κινητήρα βενζίνης της οικογένειας Drive-E με απόδοση 450 ίππων παρουσιάζει, σε πειραματική προς το παρόν μορφή, η Volvo.

Εκτός από την ίδια την Volvo, στην εξέλιξη του πανίσχυρου αυτού 2λιτρου κινητήρα συμμετείχαν από τα πρώτα κιόλας στάδια του όλου εγχειρήματος, οι εταιρείες AVL, Denso και Volvo Polestar Racing. Η καινοτομία του εν λόγω κινητήρα, που προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό όπως προαναφέραμε στάδιο, έγκειται στο γεγονός ότι διαθέτει τρία turbo (triple boost, όπως το αποκαλεί η Volvo): δύο παράλληλα και ένα ηλεκτρικό turbo compressor. Ο συμπιεσμένος αέρας που προέρχεται από το τελευταίο, αντί να… οδεύει στους κυλίνδρους του κινητήρα, κατευθύνεται στα άλλα δύο turbo. Την ίδια στιγμή, το καύσιμο «παρέχεται» από μια προηγμένη αντλία, η οποία, σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, λειτουργεί με μέγιστη πίεση που ανέρχεται στα 250 bar. Ποίο είναι, όμως, το όφελος μιας τέτοιας, ομολογουμένως, περίπλοκης διάταξης, πέραν ασφαλώς από την εκτόξευση της ισχύος σε υψηλά, για τα δεδομένα του κυβισμού, επίπεδα;

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σουηδική εταιρεία στην επίσημη ανακοίνωση που συνοδεύει το ντεμπούτο του High Performance Drive-E Powertrain Concept κινητήρα, το κορυφαίο και πιο σημαντικό «κέρδος» έγκειται στην κορυφαία οδηγησιμότητά του, στοιχείο που οφείλεται στην απουσία υστέρησης στην απόκριση (turbo lag). Την ίδια στιγμή, ο 2λιτρος αυτός κινητήρας, χάρη στις συμπαγείς του διαστάσεις, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του κέντρου βάρους, το οποίο χαμηλώνει αισθητά σε σχέση με τους «συνήθεις» 4κύλινδρους turbo κινητήρες. Όπως και να έχει, πάντως, το γεγονός ότι οι Σουηδοί κατάφεραν να ξεπεράσουν, και μάλιστα κατά πολύ, το άτυπο φράγμα των 320 ίππων σε απόδοση (βλ. έκδοση Τ6 του νέου XC90), κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά. Και κυρίως, από τον ανταγωνισμό._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!