top icon
Επικαιρότητα

Νέο Mercedes Actros

Το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου η Mercedes-Benz Ελλάς παρουσίασε στους πελάτες της και σε πλειάδα δημοσιογράφων το νέο Actros.

Γεμάτο καινοτομίες, φιλικότερο προς το περιβάλλον, ηγέτης σε θέματα άνεσης, δυναμικής οδήγησης και οικονομίας, το νέο Actros δίνει μία νέα διάσταση στις μεταφορές μακρινών αποστάσεων. 

Το νέο φορτηγό διαθέτει εξαιρετικά υλικά και κατασκευή ποιότητας, ενώ εγγυάται χαμηλότερο συνολικό κόστος χρήσης. Όσον αφορά στην εξωτερική σχεδίαση, εντυπωσιάζει. Παρά τις εξαιρετικές αυτές αρετές, μεγαλύτερη σημασία για τη Mercedes-Benz και τους πελάτες της έχει το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε δοκιμές όσο καμία άλλη γενιά φορτηγών στο παρελθόν. Είναι το πρώτο ολοκαίνουργιο φορτηγό που έχει αναπτυχθεί με βάση την αρχή «Trucks you can trust» χωρίς κανένα συμβιβασμό. Μεταξύ άλλων αυτό σημαίνει ότι το νέο Actros έχει περάσει 2.600 ώρες δοκιμών και βελτιώσεων σε αεροδυναμική σήραγγα, έχει διανύσει 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε ειδικές εγκαταστάσεις εξέλιξης και έρευνας καθώς και 20 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες. 

 
Πρόκειται για το πρώτο φορτηγό που αναπτύχθηκε με στόχο να συμμορφώνεται με την προδιαγραφή εκπομπών καυσαερίων Euro VI. Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν περίτρανα: η κατανάλωση καυσίμου στην προαιρετική έκδοση Euro V είναι περίπου 6% χαμηλότερη από εκείνη του προηγούμενου μοντέλου, ενώ στην έκδοση Euro VI περίπου 3% χαμηλότερη, σε συνδυασμό με μείωση της κατανάλωσης AdBlue κατά 40%. Όλες οι εκδόσεις του νέου Actros έχουν χαμηλότερο συνολικό κόστος χρήσης από όλους τους ανταγωνιστές του. 

 
Το εσωτερικό είναι ένας χώρος διαμονής και εργασίας πρωτοφανής σε φορτηγό. Έχει πλάτος 2,3 ή 2,5 μέτρων, τέσσερις εκδόσεις οροφής και μέγιστο μήκος 2,3 μέτρων: όλα τα παραπάνω στοιχεία δίνουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ επτά διαφορετικών καμπίνων. Το επίπεδο δάπεδο καμπίνας που ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα του κορυφαίου μοντέλου της σειράς, σήμερα διατίθεται σε πέντε από τις επτά εκδόσεις καμπίνας του νέου Actros. Η καμπίνα GigaSpace δίνει μία νέα διάσταση στη λέξη «χώρος», με συνολική χωρητικότητα 11,6 κυβικών μέτρων, επίπεδο δάπεδο, εσωτερικό ύψος 2,13 μέτρα και περισσότερα από 900 λίτρα αποθηκευτικών χώρων. 

 
Οι ολοκαίνουριοι, πανίσχυροι κινητήρες του νέου Actros θέτουν επίσης νέα πρότυπα. H νέα γενιά κινητήρων BlueEfficiency Power εξασφαλίζει ήδη συμμόρφωση με τη νόρμα Euro 6. Το πρώτο μέλος της νέας οικογένειας κινητήρων είναι το 6κύλινδρο εν σειρά μηχανικό σύνολο OM 471 της Mercedes-Benz που αναπτύσσει ισχύ από 421 έως 510 ίππους και ροπή 2.100 έως 2.500 Nm (ή 214 έως 255 χλγμ.). Σε όλα τα μοντέλα, η ισχύς μεταδίδεται στους τροχούς μέσω του πλήρως αυτοματοποιημένου κιβωτίου Mercedes PowerShift, τρίτης γενιάς, το οποίο διαθέτει εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες αλλαγής ταχυτήτων για ακόμα ταχύτερη και ακριβέστερη απόκριση. Οι πίσω άξονες με μεγαλύτερες τελικές σχέσεις μετάδοσης μειώνουν τις στροφές του κινητήρα και, συνεπώς, την κατανάλωση καυσίμου. Ποτέ άλλοτε δεν ελέγχθηκε και δε δοκιμάστηκε ένα φορτηγό τόσο εντατικά πριν από την έναρξη παραγωγής όσο το νέο Actros. Η εξέλιξή του ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και η Mercedes-Benz αφιέρωσε πέντε χρόνια σε δοκιμές των επιμέρους εξαρτημάτων και ολόκληρου του οχήματος.
 
Στο διάστημα αυτό, το νέο Actros συμπλήρωσε περίπου 20 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο δρόμο, συμπεριλαμβανομένων και των δομικών οδήγησης πελατών. Επιπλέον, έγιναν εντατικές δοκιμές σε ειδικές εγκαταστάσεις εξέλιξης και έρευνας, εξαντλητικές δοκιμές σε πίστες και μια σειρά άλλων ελέγχων σε ακραίες συνθήκες. Οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης κάλυψαν όλες τις διακυμάνσεις κλιμάτων και οδοστρωμάτων, από τον παγωμένο χειμώνα της Αρκτικής μέχρι τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε κλιματολογικές συνθήκες ερήμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ