X
Επικαιρότητα

Νέα τροπή στην υπόθεση ρύπων της FCA στις ΗΠΑ

Οι δικηγόροι της Fiat Chrysler Automobiles και οι νομικοί εκπρόσωποι αρκετών εκ των 104.000 ιδιοκτητών των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες-διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός επί των ισχυρισμών περί υπερβολικών εκπομπών ρύπων των εν λόγω οχημάτων.

Τον Μάιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενήργησε δια της νομικής οδού κατά της FCA κατηγορώντας την ότι χρησιμοποίησε παράνομo λογισμικό που παραποιούσε επί τω βελτίω τις εκπομπές ρύπων σε σχεδόν 104.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ από το 2014 μέχρι και το 2016. Έκτοτε, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες των «επίμαχων» οχημάτων που κατέθεσαν αγωγές εναντίον του αμερικανο-ιταλκού ομίλου αξιώνοντας τις δέουσες χρηματικές και όχι μόνο αποζημιώσεις.

Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου του Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, Ken Feinberg, φέρεται, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, να δήλωσε στα πλαίσια ακροαματικής διαδικασίας που διεξήχθη χθες μεταξύ των δικηγόρων των ιδιοκτητών και των αντιστοίχων της εταιρείας πως ήδη έχουν ανταλλαγεί οι «αιτήσεις διακανονισμού» ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή και για τις δύο μεριές λύση στο όλο θέμα.

Ο Ken Feinberg αποκάλυψε μάλιστα ότι οι προτάσεις των δύο πλευρών συζητήθηκαν το πρωί της Τρίτης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους δικηγόρους και τους στελέχη της California Air Resources και εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το αναγκαστικό «παρών» έδωσαν και στελέχη της γερμανικής εταιρείας Bosch, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχει και αυτή μηνυθεί από ουκ ολίγους ιδιοκτήτες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της FCA –και όχι μόνο.

«Αναζητούμε διαφορετικούς αλλά ουσιαστικούς τρόπους για να εξασφαλίσουμε μια έγκαιρη και συνολική διευθέτηση του θέματος. Όλες οι μεριές επιδεικνύουν αυτή τη στιγμή καλή πίστη», δήλωσε ο Ken Feinberg.

Από τη μεριά του, ο δικηγόρος της FCA, Robert Giuffra, δήλωσε:

«Η εταιρεία είναι πεπεισμένη πως για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα από το 2014 έως και το 2016 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση μια αναβαθμισμένη εκδοχή των λογισμικών που χρησιμοποιείται στα αντίστοιχα οχήματα του 2017».

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τον επόμενο μήνα με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στις αρχές της άνοιξης, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων δικαστικών κύκλων των ΗΠΑ._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!