top icon
Επικαιρότητα

Μια άλλη άποψη για τον Jeremy Clarkson

Τις τελευταίες μέρες κυριαρχεί η είδηση της διαθεσιμότητας του Clarkson, μέχρι να διερευνηθεί η καταγγελία για χειροδικία του διάσημου παρουσιαστή του Top Gear εναντίον παραγωγού.

Τις τελευταίες μέρες κυριαρχεί η είδηση της διαθεσιμότητας του Clarkson, μέχρι να διερευνηθεί η καταγγελία για χειροδικία του διάσημου παρουσιαστή του Top Gear εναντίον παραγωγού.

Πρόκειται για την κατάληξη του μεταξύ τους διαπληκτισμού ύστερα από ένα επίπονο γύρισμα με αφορμή το γεγονός ότι ο παραγωγός δεν μερίμνησε για το γεύμα του συνεργείου. Όλο αυτό έχει πυροδοτήσει εκατομμύρια σχόλια, ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα, στην πλειονότητά τους αρνητικά για τον παρουσιαστή. Δεν χρειάζεται να μαντέψει κανείς το λόγο για τη συγκεκριμένη υποδοχή που του επιφύλαξε ένα κοινό που κατά τα άλλα παρακολουθεί με πάθος την εκπομπή του BBC. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα show στον κόσμο, που παρακολουθείται από 350 εκατομμύρια τηλεθεατές, με το τζίρο να αγγίζει τα 50 εκατομμύρια λίρες.

Με την επιτυχία της να βασίζεται εν πολλοίς στην έντονη προσωπικότητα του Clarkson δεν θα μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια ο εν λόγω παρουσιαστής να μην έχει και ορκισμένους εχθρούς. Μου θυμίζει τη βιογραφική ταινία Howard Stern για τον διάσημο ανατρεπτικό ραδιοφωνικό παραγωγό (τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Howard Stern στο φιλμ), που όταν προσελήφθη στο εθνικό δίκτυο NBC η ακροαματικότητα της εκπομπής του εκτοξεύτηκε στα ύψη, με τους μισούς ακροατές να τον παρακολουθούν γιατί τους άρεσε το πρόγραμμα και τους υπόλοιπους να είναι στην τσίλια να ενοχληθούν με όσα μετέδιδε.

Και ενώ όλοι έχουν εξαπολυθεί τοποθετούμενοι στο θέμα της χειροδικίας του Clarkson, ελάχιστοι είναι αυτοί που αναρωτιούνται κατά πόσο είναι λανθασμένος ο χειρισμός του BBC. Αν δηλαδή πρόκειται για ένα θέμα που θα έπρεπε να το λύσει εσωτερικά το κανάλι μέσα από τη λογική ότι “τα εν οίκω μη εν δήμω”. Όμως το ίδιο το κανάλι εγκλωβίστηκε σε αυτό το μονοπάτι όταν προ μηνών βγάζοντας κίτρινη κάρτα στον Clarkson γιατί είχε ξεστομίσει τη λέξη “νέγρος” και τώρα το κακό παιδί απειλείται με “αποβολή” από το σχολείο, συγγνώμη, το κανάλι. Το κανάλι δηλαδή επέτρεψε η φιλονικία δύο συνεργατών να δηλητηριάσει το κοινό της εκπομπής. Κι όλο αυτό στο πλαίσιο μια πρακτικής διαφάνειας και αμεροληψίας που ακολουθεί το βρετανικό κανάλι.

Ακούγεται σωστή η προσέγγιση του καναλιού, όμως οι γνώστες λένε ότι η συγκεκριμένη πολιτική έχει οδηγήσει σε μια έλλειψη δημιουργικότητας, με ισοπέδωση των προσωπικοτήτων των ανθρώπων της τηλεόρασης και τη μηδενική ανάληψη του οποιουδήποτε ρίσκου, καθώς κάθε υπερβολή ή αστείο που θα προκαλέσουν δημόσιες αντιδράσεις ανοίγουν αυτόματα το δρόμο των “εσωτερικών ερευνών”. Αν στην εκφορά του λόγου ενός παρουσιαστή ξεφύγει κάποια απρεπής έκφραση, αντί αυτό να του προκαλέσει μειδίαμα, μάλλον στο παγωμένο βλέμμα του θα καταλάβεις ότι έρχεται το τέλος της καριέρας του. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία την τελευταία δεκαετία όλοι σχεδόν οι ταλαντούχοι παρουσιαστές του καναλιού το εγκατέλειψαν, αφήνοντας πίσω τους κάποιους άχρωμους και άοσμους αντικαταστάτες.

Μοιάζει ότι ένας τεράστιος οργανισμός σαν το BBC είναι έρμαιο της τελευταίας μειονότητας που θα προβεί σε διαμαρτυρίες. Οι ισορροπίες είναι το παν πλέον. Έτσι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στο αυτοκίνητο, όπως το Top gear, που στόχος του είναι να διασκεδάσει το κοινό, θα πρέπει συνάμα να δείχνει ενδιαφέρον για το περιβάλλον, ενώ στο πάνελ ενός talk show οι καλεσμένοι θα πρέπει να είναι μοιρασμένοι ανάμεσα σε λευκούς και έγχρωμους, άνδρες και γυναίκες, ασχέτως με το τι ενδιαφέρον έχει ο καθένας τους να πει.

Να λοιπόν που μέσα από τον καθωσπρεπισμό μιας κοινωνίας, ένα ιδιωτικό ζήτημα ανάμεσα σε ένα παρουσιαστή και ένα παραγωγό μπορεί να κατεδαφίσει ένα τόσο επιτυχημένο προϊόν.

Πρόκειται για μια εκπομπή που εν πολλοίς βασίζεται τόσο στη δραματουργία με προσχεδιασμένο σενάριο, τον αυτοσχεδιασμό αλλά και πραγματικά γεγονότα. Η πλειονότητα των θεατών της εκπομπής δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό, πιστεύοντας ότι παρακολουθεί ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ και αυτό που είναι και το μυστικό της επιτυχίας της, ίσως τελικά αποτελεί έναν από τους σημαντικούς πονοκεφάλους για τους δημιουργούς της._Μιχάλης Σταυρόπουλος

 

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ